latinica  ћирилица
15/09/2017 |  11:13 ⇒ 11:27 | Аутор: РТРС

Цвијановић - Вигемарк: Што прије усвојити Закон о акцизама

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк истакли су данас значај што хитнијег усвајања измијењеног Закона о акцизама, као предуслова за реализацију аранжмана са Међународним монетарним фондом, али и поспјешивање сарадње са другим финансијским институцијама.
Разговори: Вигемарк - Цвијановић  (Фото: Влада РС) -
Разговори: Вигемарк - Цвијановић (Фото: Влада РС)

Цвијановићева је Вигемарка упознала о привредним кретањима у Републици Српској, изразивши задовољство што Српска биљежи привредни раст иако су још присутне импликације економске кризе, те одсуство аранжмана са ММФ-ом због неиспуњавања преузетих обавеза институција БиХ.

На састанку у Бањалуци било је ријечи о активностима које институције Републике Српске спроводе у процесу европских интеграција, као и о актуелним политичким и економским темама, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Цвијановићева је указала Вигемарку на стално присутну интенцију институција на нивоу БиХ да се не придржавају договореног механизма координације приликом реализације обавеза из процеса европских интеграција.

Она је упозорила да овакво дјеловање представља основни извор свих евентуалних застоја и неспоразума у БиХ.

Предсједница Владе Српске је истакла и незадовољство институција, удружења и грађана Републике Српске радом Института за нестала лица БиХ, што јасно одсликава податак да је у претходних девет година Институт идентификовао само 315 жртава српске националности, у односу на више од 5.500 жртава друге националности.

Указала је и на пријеко потребну реорганизацију Института, како би у најкраћем року били створени услови за његово објективније, професионалније и праведније дјеловање.