latinica  ћирилица
15/09/2017 |  11:03 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Евробаскет: Србија са Русијом за финале

Други пут на турниру, трећи за мјесец дана, Србија игра против Русије за финале Евробаскета.

Прије 13 дана Руси су остварили тријумф од три поена разлике (75:72), што је једини пораз српског тима у Истанбулу.

То "Зборнаји" даје благу психолошку предност у борби два тима врло сличних карактеристика у свим линијама.

У том окршају у Улкер арени српски тим је одиграо један од најслабијих мечава на турниру, осцилирао је у игри током свих 40 минута без рјешења за физички јачег ривала.

Управо је ту физичку игру, прије свега у рекету, апострофирао селектор Александар Ђорђевић уочи "реванша".

- Знамо гдје смо гријешили, знамо шта нас чека. Идемо да се побијемо за медаљу - рекао је Ђорђевић.

Србија је у међувремену значајно подигла ниво игре, а врхунац је био феноменалан наступ против Италије у четвртфиналу.

С друге стране, Руси су осцилирали, поражени су у групи од Летоније, потом су разбили Хрвате у осмини финала, док су се у четвртфиналу намучили против Грчке.

Кључни фактор тима је већ толико пута поменути Алексеј Швед, који чак и када одигра слабо, као против Грка, опет способан је да преломи меч и донесе побједу Русији.

Швед се у нападу ослања искључиво на себе, уз наравно максимално форсирање "пика", па ће свакако један од главних циљева Србије бити да пресјече линију додавања и премори га како би отупио његову оштрицу у завршници сусрета.

На мечу са Грчком се видејло да Швед полако губи дах, чешће је него иначе ишао на клупу да одмори, и то је тачка која може да посебно повреијди ривала, нарочито ако меч уђе у неизвјесну завршницу.

С друге стране, главно оружје "Орлова" ће опет бити Богдан Богдановић, који кошгетерски можда није толико импресиван као Швед, али такође предводи тим у кључним моментима као што је био посљедњи период против Италије када је убацио 14 од своја 22 поена.

Од Богдановића се свакако очекује да на овом мечу знатно подигне свој ниво игре у завршници, иако ће опет имати врло битну улогу у креирању напада уз Стефана Јовића.

Осим овог бековског, очекује нас и жесток центарски обрачун. За разлику од претходих ривала Русија има човејка који може да достојно парира Бобану Марјановићу у рекету. Тимофеј Мозгов је један од најбољих центара на ЕП, а против Србије ће сигурно имати још већу улогу у нападу свог тима како би што више растеретио Шведа.

Мозгов је вјероватно био преломни чинилац у првом сусрету два тима, са 11 поена и осам скокова доноси превласт Русији у рекету, па ће одбрана Марјановића и Кузмића над њим бити пресудна и сада.

Због тога ће Марјановић и Кузмић морати да одиграју физички беспријекоран меч како би спријечили Русе да преко својих високих играча врше притисак на спољну линију Србије.

Не треба запоставити ни улогу осталих играча, посебно у екипи "Орлова" јер ту лежи и највећа снага Ђорђевићевог састава.

Док у екипи Русије увијек могу да "искоче" Витали Фридзон, Никита Курбанов или Андреј Воронцевич, који је можда и "лијепак" овог тима на паркету, у српском саставу су то Драган Милосављевић, Владимир Лучић и Милан Мачван. Уколико буду на нивоу као против Италије, Руси ће имати велику главобољу.

Статистички, два тима не одударају један од другог. Руси за два шутирају 52, а Србија 54 одсто, док су за три скоро идентични са око 32,5. Руси су нешто сигурнији са пенала, док је Србија до сада била надмоћнија у скоку.

Оно у чему је разлика најочигледнија су поени из рекета, Србија убацује десет више од ривала, а више доприноси Ђорђевићева него клупа Сергеја Базаревича.

У сваком случају, слиједи неизвјесна борба током свих 40 минута двије свјетске кошаркашке велесиле.

Србија и Русија боре се за мјесто у финалу Евробаскета гдје их чека непоражена Словенија, тим који је срушио браниоца титуле, Шпанију са 20 поена разлике.

Извор: Б92