latinica  ћирилица
15/09/2017 |  10:31 | Аутор: РТРС

Вучић: Мјесто западног Балкана је у ЕУ

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је мјесто цијелог региона у Европској унији и да без укључивања западног Балкана заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун.
Вучић и Хан - Фото: РТС
Вучић и ХанФото: РТС

Србија види јачање регионалне сарадње на западном Балкану као једну од основних полуга за наставак политике помирења у региону и убрзање остваривања стратешког спољнополитичког циља Србије, а то је чланство у ЕУ, рекао је Вучић на састанку с европским комесаром за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

Вучић је поздравио приступ ЕУ према којем се вредновање напретка сваког кандидата врши по основу индивидуалних заслуга.

- Сматрамо да би број отворених поглавља требало више да одговара нашим напорима и резултатима које смо постигли у преговарачком процесу. Иако тренутно фокус стављамо на економска поглавља, настојимо да подједнаку пажњу посветимо реформски најзахтевнијим поглављима 23 и 24 - рекао је Вучић.

Тема сусрета двојице званичника био је и позив предсједника Србије на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, на чему му је Хан честитао и позив оцијенио као одличну иницијативу.

Саговорници су изразили наду да ће наредни сусрет Вучића са високим представником за спољну политику и безбједност ЕУ Федериком Могерини и приштинском страном у Бриселу дати одговарајуће резултате у преговорима.

Извор: СРНА