latinica  ћирилица
15/09/2017 |  07:40 ⇒ 09:44 | Аутор: РТРС

Додик отвара "Дане Српске у Србији"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас ће у Београду свечано отворити манифестацију "Дани Српске у Србији".
Дани Српске у Србији - Фото: РТРС
Дани Српске у СрбијиФото: РТРС

Из кабинета предсједника Српске саопштено је да је почетак манифестације предвиђен у 18.00 часова у Народном позоришту.

Предсједник Србије Александар Вучић присуствоваће данас у Београду свечаном отварању манифестације "Дани Српске у Србији", саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

У оквиру ове манифестације Република Српска ће до 21. септембра у 20 градова и општина Србије представити своју привреду, културу, науку, умјетност и спорт.

Овогодишњи пети "Дани Српске у Србији", који ће имати 32 програма у 45 извођења са скоро 800 учесника, биће свечано отворени вечерас уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја.

Отварању манифестације присуствоваће министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, те министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

У Београду ће данас бити отворена манифестација "Дани Српске у Србији", којом ће Република Српска до 21. септембра у 20 градова и општина Србије представити своју привреду, културу, науку, умјетност и спорт.

Свечаном отварању присуствоваће академици, генерали, сенатори, истакнути научници и уметници Републике Српске и Србије и многе друге угледне званице, саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији, које је организатор манифестације.

У умјетничком дијелу свечаног отварања глумци из Србије и Српске извешће пригодну једночинку "Трезвено, сабрано и саборно", по сценарију Вулета Журића и Ненада Јанковића, познатијег као Неле Карајлић, који потписује и режију.

Претходно ће у 12.00 часова на Тргу Републике министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић отворити презентацију туристичке привреде Републике Српске.

Шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић рекао је раније да ће ове године бити представљена привреда - на три скупа у Врању, Новом Саду и Суботици, те да ће бити организован и један велики економски форум.

Економски форум у Вили Републике Српске у Београду, који је усмјерен на стварање што повољнијег амбијента за инвестирање у Републици Српској и Србији, као и региону, каже Цицовић, требало би да отворе предсједици влада Републике Српске и Србије Жељка Цвијановић и Ана Брнабић.

"`Дане Српске` затворићемо 21. септембра у Српском Народном позоришту у Новом Саду, након чега ће бити организована посјета Владе Републике Српске Влади Аутономне покрајине Војводине, а манифестацију би требало да затворе премијер Српске Жељка Цвијановић и предсједник Покрајинске владе Игор Мировић", најавио је Цицовић.

Осим привредног представљања Републике Српске, у Србији ће Српска представити своје туристичке потенцијале, науку, културу и спорт.

Манифестација "Дани Српске у Србији" биће отворена вечерас у 18.00 часова у Београду, а затварање је планирано 21. септембра у Новом Саду.

Извор: СРНА