latinica  ћирилица
13/09/2017 |  20:06 ⇒ 14/09/2017 | 08:25 | Аутор: РТРС

Милиновић у НСРС: РТРС успјешно реализовао све планиране активности и пројекте

Народна скупштина Републике Српске примила је к знању извјештај о раду Радио-телевизије Републике Српске за 2016. годину, план рада за 2017. годину и извјештај о ревизији финансијског пословања РТРС-а.
Драшко Милиновић, генерални директор РТРС - Фото: РТРС
Драшко Милиновић, генерални директор РТРСФото: РТРС

Образлажући извјештаје у Народној скупштини Српске, генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић рекао је да је РТРС прошле године, осим бројних изазова, успјешно реализовао све планиране активности и пројекте.

- Поносни смо на завршетак техничко-технолошког опремања РТВ дома у Бањалуци, гдје РТРС данас има најсавременији продукцијски студио у регону и технички спреман за емитовање три телевизијска програма истовремено - истакао је Милиновић.

Милиновић каже да је овај пројекат реализован уз помоћ Владе Републике Српске и ресорног министарства кроз капиталне инвестиције, додајући да је у плану за 2017. годину наставак техничко-технолошког опремања како би се РТРС сврстао раме уз раме са јавним сервисима у региону.

- Основни проблеми који су оптеретили функционисање РТРС-а у прошлој години односе се на компликовану, а и даље неријешену ситуацију у вези са основним извором финансирања - РТВ таксе - напоменуо је Милиновић.

Генерални директор РТРС-а је рекао да један од три телеком оператера у БиХ - ХТ Еронет у септембру 2016. године прекинуо наплату РТВ таксе, што је додатно закомпликовало ситуацију, истичући да је РТРС радио на унапређењу властите службе наплате таксе која "из године у годину расте".

Милиновић је рекао да прошле године на подручју Федерације БиХ обавезним плаћањем РТВ таксе није било обухваћено 546.000 претплатника, истичући да је РТРС по том основу оштећен за најмање 12 милиона КМ.

Говорећи о процесу дигитализације, Милиновић је навео да је овај процес добрим дијелом враћен у надлежност јавних сервиса, истичући да се дигиталном опремом, која је у власништву РТРС-а, за територију Српске управља из Бањалуке.

- У Републици Српској и на нивоу БиХ још не постоји законски оквир који регулише област дигиталног емитовања и комуникација, а и поред тога данас имамо ситуацију да Регулаторна агенција за комуникације БиХ врши константан притисак на РТРС у самом процесу дигитализације, што је недопустиво - истакао је Милиновић, рекавши да је недопустиво да било ко одређује и управља имовином РТРС-а, односно Републике Српске.

Извор: СРНА