latinica  ћирилица
13/09/2017 |  16:20 | Аутор: РТРС

Ердоган: НАТО савезници полудjели због куповине С-400

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одбацио је забринутост унутар НАТО-а поводом одлуке његове земље да купи руски одбрамбени ракетни систем С-400.
Путин и Ердоган  (Фото:Sputnik/ Michael Klimentyev) -
Путин и Ердоган (Фото:Sputnik/ Michael Klimentyev)

Ердоган је истакао да је споразум потписан и да је депозит исплаћен.

Не наводећи ниједну земљу посебно, Ердоган је изјавио да су НАТО "савезници полудјели" због тог споразума.

Турска ће "наставити да предузима мјере предострожности када је ријеч о безбједности и браниће се", поручио је Ердоган, пренио је АП.

Турски медији су јуче објавили да је Турска потписала споразум са Русијом о куповини одбрамбених ракетних система С-400, што је прва већа турска куповина оружја из Москве.

Овај споразум је најзначајнији договор који је Анкара постигла са једним од произвођача оружја који није чланица НАТО-а, пренио је АФП.

Москва је, такође, потврдила да је постигнут споразум са Турском.

Владимир Козхин, савјетник руског предсједника за војнотехничку сарадњу, рекао је да је уговор потписан и да су у току припреме за његово спровођење.

Козхин је додао да су одлуке везане за тај споразум у складу са руским стратешким интересима и да разуме зашто поједине западне државе покушавају да изврше притисак на Турску.

Преговори о набавци руског ракетног система почели су непосредно након неуспелог војног пуча у Турској, 15. и 16. јула прошле године.

Званични Вашингтон је у више наврата изразио незадовољство поводом тог споразума.

Извор: РТС