latinica  ћирилица
13/09/2017 |  16:02 ⇒ 14/09/2017 | 09:19 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Важно да Народна скупштина несметано ради

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данас у Бањалуци да је важно што Народна скупштина Српске несметано ради и да се није упало у замку блокаде институција.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Несметано ћемо радити и имамо право да организујемо засједање наших институција било гдје у Републици Српској, како би народни посланици и чланови Владе могли да оправдају и зараде плате, за шта се издвајају знатна народна средства - рекла је Цвијановићева новинарима у холу Народне скупштине.

Она каже да није упозната да су биле постављене "барикаде" у Народној скупштини Републике Српске.

- Сада сам прошла несметано из мале сале до скупштинског хола и нисам примијетила никаву барикаду и нико ме није ометао да било шта данас овдје урадим. Сви носимо одговорност за своје поступк - додала је Цвијановићева.

Она је упитала да ли је постојало наређење да неко данас блокира Народну скупштину, односно да јуче почне "такав циркус".

- Хајде да тако поставимо ствари. Да ли мислите да је можда неко из опозиције добио наређење да скупштина не функционише и да буде блокиран рад законодавног органа? Мислим да постоји - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су институције у оквиру система дужне да штите уставни поредак и обезбиједе несметано функционисање институција Републике Српске.

- Ако Министарство унутрашњих послова Републике Српске нешто ради, онда је то с циљем омогућавања несметаног рада највишег закнодавног органа Српске. У чему је ту проблем и да ли се може очекивати да једна институција неће штитити рад друге, а налазе се у уставном поретку - навела је Цвијановићева.

Она је поновила да је напад на уставни поредак Српске када се онемогућава да раде људи које је народ изабрао.

- У Народној скупштини Републике Српске је јасно манифестована скупштинска већина, а дошли смо у ситуацију да је опозициони блок имао намјеру да терорише већину и онемогући је да ради. Систем је дужан да штити своје институције и нипошто не смијемо радити оно што је учинила опозиција, а то је да заузимамо мјеста, посипамо водом по опреми, чупамо картице... - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је скупштинско руководство изрекло опозицији мјеру и да сва питања која се односе на рад Народне скупштине не треба да буду постављана члановима Владе.

- Мене интересује да су чланови Владе данас присутни овдје и да образлажу предложене акте - додала је Цвијановићева.

На питање како коментарише позив на оставку главног ревизора Републике Српске Душка Шњеготе, Цвијановићева је рекла да свако има право да позове, изрази задовољство или незадовољство радом било кога.

- Ако имате цијелу групацију која изражава незадовољство радом Владе, предсједника Републике и Народне скупштине, зашто би један ревизор био изузетак. Он представља некога у институционалном систему, па смо дали мишљење једни о другима и шта је ту проблем. Немам шта да будем задовољна његовим радом или нерадом, само сам са члановима Владе изразила сумњу и неслагање са оним што је навео у ревизорском извјештају, као што и он има право на сумњу - навела је Цвијановићева.

Извор: СРНА