latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:29 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Трећи дан штрајка у Бањи Дворови; пацијенти одлазе (ВИДЕО)

Радници Бање Дворови трећи дан штрајкују, због неисплаћених седам плата и неуплаћених доприноса. Пореска управа блокирала је рачун Бање Дворови због дуга од око 607.000 марака. Директор Бање Петар Видаковић истиче да не може ништа да учини и да чека договор са Министарством финасија.
Штрајк у Бањи Дворови - Фото: РТРС
Штрајк у Бањи ДворовиФото: РТРС

У Пореској управи кажу да је Бања имала два репрограма измиривања дуговања за порезе и доприносе на лична примања, сачињених са ресорним министарством. Рате су уплаћивали само у почетку, па је дошло до раскида уговора о репрограму и аутоматски је услиједила блокада рачуна.

"Укупан дуг је више oд 600.000 марака. Ново руководство Бање, руку на срце, редовно измирује текуће обавезе. Међутим, нису били у стању да измирују стари дуг па смо били принуђени да их блокирамо", рекао је Душан Вуловић, директор Пореске управе у Бијељини.

Вуловић истиче да се рачун може одблокирати на два начина.

"С обзиром да је значај Бање Дворови велики и у здравству, потребан је или нови репорграм, или измирење дуга у цијелости, трећег нема", додаје он.

Руководство Бање покушаће постићи нови договор са министарством финасија. Директор ЈУ Бање Дворови Петар Видаковић истиче да рата дуга није уплаћена од августа 2016. године.

"Послали смо допис Министарству финансија и очекујемо састанак ана којем ћемо надам се наћи могућност да се деблокира рачун. Што се тиче радника они имају право на штрајк, али док не одблокирамо рачун не можемо испунити њихове захтјеве", истиче Видаковић.

Око 50-ак радника Бање Дворови од понедјељка су обуставили све послове па се извињавају свим пацијентима коју су напустили бању.

''Извињавамо се свим нашим пацијентима, али наша права су угрожена. Дјеца немају књиге, опрему за школу, ништа. Тешка ситуација је у Бањи...'', истакао је радник бање Драгиша Ђурић.

Радници ће у току штрајка бити у сталном дежурству како би се, кажу, између осталог, сачувала имовина Бање. Траже да им се исплати седам плата и уплате доприноси из претходног периода. Напомињу да је сезона била више него успјешна, да су то прије неколико дана потврдили и у руководству ове установе, али плата нема.