latinica  ћирилица
13/09/2017 |  13:44 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Савановић позвао штрајкаче у ЖРС да прекину штрајк глађу (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Миленко Савановић, рекао је данас у Бањалуци да се ради на усаглашавању колективног уговора, који би требало што прије потписати како би била заштићена права радника.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

"Колективни уговор још нисмо потписали, радимо на томе да га усагласимо и мислим да смо сада ближе рјешењима него прије годину дана, те имам осјећај да је однос између синдиката и послодаваца релаксиран након избора у Савезу синдиката и Унији послодаваца", рекао је Савановић новинарима.

Говорећи о радницима предузећа "Жељезнице Републике Српске" који штрајкују глађу, Савановић је истакао да не зна све детаље, али да се у образложењу Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и Управе предузећа "Жељезнице Српске" наводи да се плата редовно исплаћује.

"Сигурно је да се не исплаћује све што је колективни уговор дефинисао, или се исплаћује са одређеним закашњењима, али то не би требало да буде разлог људима да иду до краја и да штрајкују глађу, јер смо свјесни чињенице да се тешко живи, не само у Српској него и на просторима бивше Југославије", рекао је Савановић.

Он је упутио молбу штрајкачима да одустану од штрајка глађу, наводећи да ће Влада Републике Српске у процесу реконструкције предузећа "Жељезнице Републике Српске" ријешити оно што је потребно и неопходно, те да никоме неће остати дужна оно што је обавезна уговором и законским рјешењима.

Извор: СРНА