latinica  ћирилица
13/09/2017 |  12:35 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Пажња: Кућна хемија повећава ризик од фаталне болести плућа

Кориштење варикине и уобичајених средстава за чишћење куће повећава ризик од потенцијално фаталне болести плућа, упозорила је нова студија.

Редовно удисање јаких хемикалија за 32 одсто може повећати ризик од хроничне опструктивне плућне болести, каква обично погађа пушаче.

То нарочито погађа медицинске сестре, чистачице и друге особе које те производе користе свакодневно.

Претходна истраживања повезала су изложеност средствима за чишћење с појавом астме.

Иначе, хронична опструктивна болест плућа (ХОБП) се односи на повезане поремећаје који болеснику поступно смањују капацитет дисања, односно дах чине плићим, а оштећења плућа до којих притом долази не могу се поправити.

У првим фазама болести јавља се отежано дисање, плитак дах и повремени нападаји кашља. Међутим, како болест напредује, симптоми се све више погоршавају.

Студију је водила др Оријана Дима с Француског националног института за здравље и медицинска истраживања, а обухватила је медицинске сестре које свакодневно на послу користе дезинфекциона средства.

Праћена је изложеност специфичним хемикалијама, попут глутаралдехида - јаког дезинфекцијског средства за медицинске инструменте, потом варикини, хидроген пероксиду, алкохолу и једињењима амонијака којих има у средствима за чишћење подова и намештаја.

Код свих производа пронађена је повезаност с повећаним ризиком од хроничне опструктивне болести плућа за 24 до 32 одсто.

Медицинске сестре које су биле у додиру с таквим средствима најмање једном недјељно имале су 22 одсто више шансе да развију поменуту болест.

Ранија студија која је започела 1989. године и која је обухватила више од 55.000 медицинских сестара у САД трајала је осам година, током којих је ХОБП дијагностикован код њих 663.

Двије недавне студије међу европском популацијом показале су да чистачице такође имају већи ризик од те болести, напомиње др Дима.

"Ово су прелиминарна открића и она захтијевају даље испитивање како изложеност средствима за чишћење утиче на респираторне проблеме", закључила је она.

Извор: Б92, јутарњи.хр