latinica  ћирилица
13/09/2017 |  09:54 ⇒ 11:18 | Аутор: РТРС

Сибирски умјетници наступили у Бањалуци

Наступом на малој сцени Дјечијег позоришта у Бањалуци, руски умјетници театра "Скена" завршили су овогодишњи пројекат "Боготол-Сибир-Балкан".
Андрићград: Кустурица са умјетницима из Сибира - Фото: СРНА
Андрићград: Кустурица са умјетницима из СибираФото: СРНА

Умјетници-аматери позоришта "Скена" из руског града Боготол извели су синоћ представе по комадима Антона Павловича Чехова и Бранислава Нушића, а одржан је и поетско-музички програм.

"Овај пројекат протеклих дана пренио је српском народу културу провинције, из дубине Русије, сибирског града Боготол. Ови умјетници показали су да руска култура није само у Москви и Санкт Петербургу, показали су свој велики таленат из малог руског града са око 20.000 становника", рекла је организатор пројекта Драгана Јововић.

У оквиру овог пројекта у Дјечијем позоришту у Бањалуци представило се и руско дјечије позориште "Глобус", а у Руском центру отворена је изложба слика руског сликара Андреја Слизевског, чија су дјела критичари оцијенили јако добро.

"Видјели смо да се и у малим руским градовима много пажње посвећује култури и раду са дјецом, која су показала велики таленат и креативан руски дух", каже Јововићева.

Она је изразила захвалност домаћинима који су у Бањалуци омогућили наступ руским умјетницима, као и управи Андрићграда и српском режисеру Емиру Кустурици, који их је дочекао у том граду, те вишеградском свештенику Александру Топаловићу и начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу.

Редитељ у позоришту "Скена" Надежда Панкова рекла је да носи дивне утиске из Републике Српске - поносне и слободне земље.

Директор Дома дјечијег стваралаштва град Боготол Татјана Кадачњикова истакла је да је њихова екипа и у Републици Српској и Србији топло и срдачно дочекана, да је примијетила да Срби уче руски језик и да су заинтересовани за руску културу, те изразила наду да ће бити настављена културна сарадња два братска народа.

Група умјетника из Сибира у оквиру пројекта "Боготол-Сибир-Балкан" гостовала је протеклих дана у Београду, Вишеграду, Андрићграду, а посјету је завршила наступима у Бањалуци.

Програм ових умјетника састојао се од представа које су рађене по тексту Антона Павловича Чехова и Бранислава Нушића, затим дјечијих представа, наступа са гитаром и руским пјесмама, те рецитација. Изложене умјетничке слике и фотографије руског сликара представљају портрете, пејзаже Сибира и Бајкала, те слике о православљу.

Прије двије године реализовали су пројекат "Балкану с љубављу из Сибира", а тада су посјетили Београд, Бијељину и Вишеград.

Извор: СРНА