latinica  ћирилица
13/09/2017 |  09:54 ⇒ 09:59 | Аутор: РТРС

Турска: Хапшење 79 бивших радника у школама

Власти Турске издале су налоге за хапшење 79 бивших радника у школама због сумње да су повезани са покушајем војног удара у Турској у јулу прошле године, пренијели су локални медији.
Турска полиција - Фото: Screenshot
Турска полицијаФото: Screenshot

Телевизијска станица НТВ пренијела је да се особе за чије хапшење су издати налози сумњиче да су користиле шифровану апликацију "Бај лок", за коју турске власти тврде да је кориштена у мрежи клерика Фетулаха Гулена, који је оптужен да је организатор војног пуча.

Осумњичени су запослени у приватним школама и установама које припремају студенте за пријемне испите на универзитете. Њима су, наводно, управљале особе које подржавају Гулена.

Муслимански клерик, који од 1999. године живи у САД, више пута је негирао било какву повезаност са организовањем војног пуча, који је и сам осудио.

У Турској је након неуспјелог војног пуча отпуштено или суспендовано око 150.000 радника јавног и приватног сектора, укључујући раднике у школама чији су оснивачи Гуленове присталице, док је више од 50.000 особа ухапшено због повезаности са свештеником.

Разбијање војног пуча је изазвало коментаре група које се боре за људска права, као и неких турских савезника са Запада, о томе како постоји могућност да је турска Влада искористила пуч као изговор за гушење незадовољства у земљи.

Турске власти тврде да се Гуленова мрежа дубоко инфилтрирала у војску, школе и судове и да се само "масовном чистком" могла неутралисати пријетња.

Извор: Срна