latinica  ћирилица
13/09/2017 |  08:15 | Аутор: РТРС

Један љекар тврди: Шећер може бити добар за вас

Већина људи зна да шећер може бити врло опасан и да избацивање слаткиша из исхране може довести до нормализације крвног притиска, мањег ризика од срчаног удара и појаве деменције. Међутим, један љекар тврди да је шећер користан за наш мозак.
Слатко - Фото: илустрација
СлаткоФото: илустрација

"Шећер је кључан за функционисање мозга који је највећи конзумент слаткиша у вашем тијелу", написао је др Дру Ремзи у магазину "Well + Good". 

Он објашњава да наши мозгови користе око 400 kcal које потичу од глукозе сваког дана, али то не значи да ћете гутањем пола табле чоколаде себи учинити услугу. Важно је одакле тај шећер потиче.

Шећер који се налази у многим прерађевинама није од велике користи вашем тијелу. Међутим, природни шећер из меда и воћа може подстаћи рад вашег мозга, сматра Ремзи.

Такође, много је боље појести целу воћку, умјесто чистог сока. То је зато што сок изазива нагли скок инсулина, што ваше тијело доводи у стање чувања масних наслага. Цела воћка садржи много више влакана, па се спорије вари и спречава нагли скок инсулина.

Треба имати у виду да од 400 kcal које су потребне вашем мозгу, само четвртина треба да потиче од шећера у вашој исхрани, док остало добијате од угљених хидрата, који се у нашем тијелу претварају у шећере.

У сваком случају, сматра Ремзи, нипошто не треба да избацујете цијеле групе намирница, јер је свака од њих важна за неки аспект нашег метаболизма.

Извор: Б92, Independent