latinica  ћирилица
12/09/2017 |  16:35 | Аутор: РТРС

Салкић: Парламент Српске мора поштовати конститутивност народа

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић осудио је данас најаву предсједника Српске Милорада Додика да ће Народна скупштина разматрати текст декларације о опстанку српског народа, нагласивши да парламент Српске није само српски и да мора поштовати конститутивност народа.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Салкић је рекао да власт крши Устав Српске, те позвао на заустављање "противзаконите и противуставне активности".

Он је навео да Устав Републике Српске полази од основног принципа да у Српској живе равноправни конститутивни народи - Срби, Бошњаци и Хрвати, те да није ексклузивно српски ентитет, како то, према његовој оцјени, "желе да прикажу Влада и предсједник Српске".

"Овдје би сви народи требало да буду равноправни и недопустиво је да власти овог ентитета фаворизују само један народ и стављају га у повлаштен положај и дају му могућност да свој језик зову српски језик, супротно Уставу ентитета, а онима који говоре босански то не допуштају", каже Салкић.

У саопштењу из Бироа за односе са јавношћу кабинета предсједника Српске, Салкић наводи да је Народна скупштина мјесто рјешавања питања свих грађана.

"Недопустиво је да се на овом нивоу расправља о питањима само српског народа. На овај начин се на мала врата Српска жели увести у директан однос са Србијом, као подручје са хомогеном националном структуром и територијом, иако на том подручју данас живи 200.000 Бошњака, које узурпирање институција вријеђа и дискриминише", сматра Салкић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да рад на декларацији о опстанку српског народа добро напредује и да би текст требало да буде усвојен у парламентима Србије и Српске у новембру.

Извор: Срна