latinica  ћирилица
07/09/2017 |  18:15 ⇒ 09/09/2017 | 08:58 | Аутор: РТРС

Министарство транспорта и комуникација БиХ:Казна РАК-а нема упориште у одлукама СМ (ВИДЕО)

Казна РАК-а изречена Радио-телевизији Републике Српске нема упориште у одлукама Савјета министара, потврђено нам је из Министарства транспорта и комуникација БиХ.
Телевизија РТРС - Фото: РТРС
Телевизија РТРСФото: РТРС

Истичу, ниједном одлуком нисмо обавезали јавне сервисе да своју опрему, без накнаде, уступе приватним комерцијалним станицама.

Намеће се питање, зашто онда директор РАК-а Предраг Ковач инсистира на обавезном уступању опреме приватној телевизији, чак и пријетећи силом.

Савјет министара БиХ никада није прописао обавезу РТРС-у да уступи своју опрему без накнаде, потврдила је је Миланка Суџум, шеф Одсјека за комуникације у Министарству транспорта и комуникације БиХ.

Тврди, јавним емитерима остављена је могућност да ту опрему изнајме и да за то добију адекватну накнаду.

Нејасно је и њој због чега се одлука о начину коришћења Мултиплекса А парцијално примјењује:"Није ми јасно да неко нареди некоме да да своју опрему а да ништа не наплаћује. Ја сам из медија сазнала да је Одбор система доставио приједлог цјеновника, али да нису добили сагласност. Тражена је анализа која није дио одлуке о Мултиплексу-А".

Остаје нејасно због чега је онда РТРС кажњен због одбијања да прикључи телелвизију К3 на Мултиплекс-А на предајнику на Козари?

У захтјеву прњаворске ТВ станице, НДП-ов посланик у Парламенту БиХ, Момчило Новаковић, не види ништа спорно.

- Ради се о имовини Републике Српске, а не РТРС-а. То значи да би она требало да буде на располагању свима па и К3. Не видим зашто не би била доступна и К3, а би била доступна РТРС-у, каже Новаковић.

Ни Радио-телевизија Републике Српске не види ништа спорно, али уз надокнаду.

Са К3, која је колатерална штета нерада надлежне агенције, каже генерални директор РТРС-а, Драшко Милиновић, постоји дугогодишња сарадња која ће, додаје, бити настављена и убудуће.

- Овдје је ријеч о имовини Српске, која је оснивач РТРС-а. Немамо закон који регулише ову област и то је суштина проблема. Ми у овоме видимо примјену силе органа и институција из Сарајева над имовином Српске, појашњава Милиновић.

СДС-ова Александра Пандуревић не види никакву употребу силе и, као и њен страначки шеф, подржава одлуку РАК-а, којом се покушава управљати имовином Републике Српске.

- Није пријетња употребе силе, већ блокаде рачуна, истиче Пандуревићева.

Блокада рачуна и безбједносне агенције - јасан је био директор РАК-а, Предраг Ковач:"РАК има могућност да користи органе безбједности да реализује своју одлуку која је у складу са законом".

На питање аа ли то значи асистенцију полиције, Ковач одговара:""Све што је на располагању."

У одговору РТРС-у РАК данас појашњава да је таква мјера прописана Законима о комуникацијама и управном поступку:

(1) "Административно извршење проводи орган управе који је о ствари рјешавао у првом степену, ако посебним прописом није за то одређен други орган.
(2) Органи унутрашњих послова дужни су органу надлежном за провођење извршења, на његов захтјев, пружити помоћ у провођењу извршења".

СНСД је и данас бурно реаговао на одлуке РАК-а.

Она о новчаном кажњавању РТРС-а најсрамнија је, кажу, од потписивања Дејтонског споразума и представља директно спровођење политике СДС-а на подривању институција Српске.

Оно што, додају, посебно смета јесте да дојучерашњи потпредсједник СДС-а, а садашњи директор РАК-а позива полицијске агенције са нивоа БиХ да учествују у спорвођењу одлуке која није правно утемељена.

- Немам ништа против самосталности агенција на нивоу институција БиХ на које се они позивају, али имам против тога да се крше закони и да преставници Срба из Републике Српске прерастају у осветничке хорде према Српској и њеним институцијама, наводи посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ, Никола Ширић.

- Такав позив једног Србина из Републике Српске, да се употребљавају безбјендосне агенције да би се имплеметирале одлуке неког органа БиХ, је најблаже речено сраман и недопустив, наглашава Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

За Републичку организацију породица погинулих и несталих пријетње да ће одлука РАК-а бити спроведена уз силу, потпуно је непримјерена и неприхватљива.

- Посебно се доводи у питање да ли је коректно од РАК-а да присиљава некога да своје власништво даје без накнаде, истиче Недељко Митровић.

Удружење "Источна алтернатива" Републике Српске позвало је МУП да заштити имовину РТРС-а од "отимачине која се припрема у Сарајеву" и да се сачувају национална фреквенција и рад јавног медијског сервиса.

Забринути су због сталних, све директнијих напада из Сарајева на институције Српске и истичу да је жалосно је што то чине српски представници Савеза за промјене у заједничким органима БиХ.