latinica  ћирилица
07/09/2017 |  07:21 ⇒ 08/09/2017 | 07:34 | Аутор: РТРС

Вучић у дводневној посјети БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић данас је у Сарајеву изјавио да је у посјету БиХ дошао да би рекао да БиХ у Србији има правог и искреног пријатеља и да то пријатељство показује кроз поштовање територијалног интегритета БиХ јачањем економских, политичких и свих других веза.
Сарајево: Вучић са члановима Предсједништва БиХ - Фото: СРНА
Сарајево: Вучић са члановима Предсједништва БиХФото: СРНА

Предсједник Србије Александар Вучић са домаћинима је разговарао о корекцији границе и унапређењу економске размјене. Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић признао је да правосудни органи БиХ нису утврдили ко стоји иза напада на Вучића у Поточарима, прије двије године, али да ће истрага бити настављена. Вучић је поподне посјетио Источно Сарајево, гдје је поновио да је Србија издвојила пет милиона евра за пројекте у више општина у Српској.

Химна "Боже правде" и свечани шпалир за српског предсједника, првог након шест година у Сарајеву. На свечану добродошлицу Вучић је одговорио поруком да БиХ у Србији има искреног пријатеља.

- Моја ријеч када кажем да смо искрени пријатељи има значење. Рекао сам њима тројици - будите мирни и спокојни што се тиче Србије, за нас је важно да се поштује Дејтонски споразум и договор три народа - нагласио је Вучић.

Мрља на пријатељским односима и више пута испруженој руци мира српског предсједника је изостанак резултата у истрази напада на Александра Вучића прије двије године у Поточарима. Од истраге се неће одустати ако желимо да будемо озбиљна држава, поручује Драган Човић.

Вучић је послије састанка са члановима Предсједништва БиХ рекао да је разговарано о више отворених проблема.

"Чини ми се да смо отворено причали о политичким разликама", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Наводећи да се приводи крају формирање комисије за границу, Вучић је изразио очекивање да ће бити драматично убрзано рјешавање овог питања и успостављање коначне границе између БиХ и Србије.

"Као што знате, ријешено је 97 одсто те границе, још та три одсто треба да ријешимо и мислимо да смо близу рјешења. То би био изванредан сигнал за цијели регион и за БиХ и какве су намјере Србије, али и да докажемо да смо у стању да се договарамо једни са другима", рекао је Вучић.

Он је истакао да је упутио позив члановима Предсједништва БиХ да посјете до краја године Београд јер је увјерен да ће до тада бити завршене неке важне ствари.

"У том случају упутио бих позив и неким европским званичницима да дођу, да буду заједно са нама у Београду, на територији Републике Србије", додао је Вучић.

Према његовим ријечима, разговарано је и о инфраструктурним питањима, повезивању саобраћајницом Београда и Сарајева, олакшавању трговинске сарадње, те заједничком дипломатском наступу БиХ и Србије.

Човић је изразио наду да ће разговори које ће Вучић и делегација Србије данас и сутра имати са званичницима БиХ потврдити да долази ново вријеме окренуто будућности Србије и БиХ.

Истичући да му је изузетна част што може поздравити предсједника Србије и његове сараднике након шест година, Човић је рекао да су разговори били изузетно конструктивни и да је разговарано о мноштву тема које оптерећују односе у БиХ и шире, а које Србија и БиХ могу заједнички рјешавати.

"Разговарали смо о привредној сарадњи, вођењу заједничке спољне политике и објектима које смо донедавно заједнички дијелили, али и да се заједнички подржавамо у институцијама које нешто значе када су у питању међународни односи за Републику Србију, односно БиХ", прецизирао је Човић.

Према његовим ријечима, у разговору о граници Србије и БиХ истакнуто је значење рјешавања тог питања за БиХ с обзиром на то да је већ ријешено питање границе са Црном Гором.

"Увјерен сам да овим приступом који смо данас имали, примарно нас из БиХ, уз охрабрење предсједника Србије, можемо врло брзо доћи до рјешења радом заједничких комисија да бисмо послали снажну поруку свима нама у БиХ да се окренемо будућности и да будемо што мање оптерећени прошлошћу", додао је Човић.

Он је најавио да ће Србија бити партнер БиХ на Мостарском сајму од 10. до 14 априла сљедеће године, а поменуо је и активности у вези са подршком изградњи Саборне цркве у Мостару.

Човић је подвукао да је Вучић данас пружио руку БиХ, коју БиХ треба прихватити и искористити за будућу сарадњу.

Осврнувши се на инцидент у Поточарима, он је оцијенио да је то "велики шамар БиХ, која се као домаћин лоше понијела према високом госту".

"То је велики шамар и институцијама БиХ које још нису ријешиле тај случај на транспарентан и ефикасан начин. Морамо то до краја ријешити, пронаћи налогодавце и извршиоце. То не може да се гура под тепих, а тим се треба суочити одговорно", закључио је Човић.

Грађани Источног Сарајева моћи ће да рачунају на још већу и снажнију подршку Србије, поручио је предсједник Србије Александар Вучић. Након састанка са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и шест начелника општина у саставу града, Вучић је изјавио да је Владе Србије данас усвојила одлука о издвајању средстава за изградњу трга у Источном Новом Сарајеву и разних инфраструктурних објакта на подручју општине Пале.

Он је изјавио новинарима да је на састанку било ријечи о начинима како да Србија помогне овим локалним заједницама.

"Надам се да ћемо моћи да помогнемо Трнову, Сокоцу, Источном Старом Граду и Источној Илиџи. Нећу да обећавам превише, јер је министарка грађевинарства Зорана Михајловић као члан Владе хтјела да обећа више и она је у прилици да то учини", додао је Вучић.

Он је нагласио да је желио мање да обећава, а више да испуни с обзиром на то да Србија данас има довољно новца.

"Надам се да ће прилика да помогнемо бити до краја ове, као и наредне године", рекао је предсједник Србије, захваливши свима у Источном Сарајеву на гостопримству, а посебно средњошколцима и студентима који су га дочекали испред Административног центра града.

Вучић је нагласио да је свих пет милиона евра које је обећао предсједнику Републике Српске Милораду Додику и предсједнику Владе Жељки Цвијановић данас прошло кроз одлуку Владу Србије.

"Спремни смо да помогнемо, али мрзим да нешто обећам и не урадим. Боље да кажем пустите да вас изненадим - неће бити непријатних већ само пријатних изненађења", рекао је Вучић.

Градоначелник Источног Сарајева је захвалио Србији на помоћи Србије овој локалној заједници, као и на обећању да ће помоћ бити и даље издвајана.

Он је истакао да је Вучића упознао о настанку Града и Универзитета у Источном Старајеву, природиним потенцијалима и досадашњим развојем.

"Захвални смо на овој посјети и сматрамо је историјском. Она је веома важна како за Град Источно Сарајево, тако и за Републику Српску", рекао је Вуковић.

Он је предсједнику Србије уручио икону Светог Петра Сарајевског Зимоњића, заштитника Града Источно Сарајево и некадашњег митрополита дабробосанског.

Предсједник Србије данас је у Источном Сарајеву обишао градилиште нове болнице. Вучића су дочекали министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и директор болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић, који су информисали предсједника Србије о току радова.

Дочеку су присуствовали и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа, на чијем се подручју гради болница.

Предсједник Србије је поразговарао са запосленима у болници, који су исказали задовољство посјетом, као и са радницима који граде нову болницу.

Вучић је потом са Иванићем посјетио Саборну цркву Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, гдје их је дочекао митрополит Хризостом.

Иванић је оцијенио је да се Вучићева посјета Сарајеву одвија у позитивном амбијенту те да је отворено и договорено јако пуно конкретних ствари. Сматра да ће, уколико буде разумног приступа БиХ, Србија врло брзо настојати да се нађе начин за постизање договора за накнаду за потопљено земљиште које 25 година није плаћано.

"Ријешило се питање старе девизне штетње, постоји жеља и договорено је да се убрзају преласци граница, а то значи да роба више не чека. Размјена расте, отворићемо разговоре о граници након 15 година и то би било изузетно и врло добро прихваћено од Брисела", рекао је Иванић.

Он сматра да постоји много разлога за задовољство истичући, чињеницу да је предсједник Србије нашао времена да посјети и Источно Сарајево.

"То народу јако пуно значи што је обишао градилиште болнице у Касиндолу и што је дошао у један од симбола присуства Срба на простору БиХ а то је Саборна црква у Сарајеву. То је лијепо склопљен програм за који сам увјерен да ће донијети позитивне ефекте", рекао је Иванић.

Извор: РТРС/СРНА