latinica  ћирилица
28/08/2017 |  13:29 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Обиљежено 700 година манастира Крупа (ВИДЕО)

У Манастиру Крупа код Обровца данас је служена Света архијерејска литургија и изведен културно-умјетнички програм поводом 700 година ове српске светиње, која припада Епархији далматинској.
Обровац - Манастир Крупа - Фото: СРНА
Обровац - Манастир КрупаФото: СРНА

Манастир Крупа у Далмацији обиљежава 700 година од оснивања. Далеке 1317. манастир је основао српски краљ Милутин, од када је више пута рушен и обнављан. Свету архијерејску литургију служио је митрополит загребачко-љубљански Порфирије. За обнову овог манастира до краја августа отворен је и хуманитарни број 1412.

У Крупу су, поводом великог јубилеја, пристигли вјерници са свих страна, да посвједоче своју вјеру али и да преосталим далматинским Србима поруче да нису сами. Крупа је, кажу, била и остала симбол српског трајања у овом дијелу Далмације.

Почетак обнове манастира Крупа, након посљедњег рата, означио је и почетак повратка српског становништа. Тиме овај манастир испуњава своју историјску улогу, каже отац Гаврило, игуман манастира Крупа.

"Као такав, један манастир који постоји 700 година је велики Божији благослов за овај крај. Он је био стуб опстанка нашег народа, на првом мјесту у својој вјери, а онда за све остало", каже игуман.

Манастир Крупа (Фото: РТРС)

Епископ далматински Фотије истиче да је прослава данашњег великог јубилеја израз је свенародног јединства српског народа.

"Велика је духовна радост данас, благословено је данас бити у мананастиру Крупи. Поздрављам све вас који сте дошли са истока и запада, са сјевера и југа да своје муке изнесемо пред Господа", нагласио је епископ.

Предсједник Српског националног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац рекао је Срни да је седам вијекова Манастира Крупа историјска потврда вјековног живота Срба у Далмацији и Хрватској.

"На данашњи дан традиционално се овдје окупљају Срби са ових подручја, али и из Србије, Републике Српске и земаља ЕУ. Овај манастир је врело које људе окупља, привлачи и има снагу која се мора са пажњом чувати", нагласио је Пуповац.

Већ пуних 700 година у манастиру Крупа Служи се Света Литургија. Поручено је да воштаница коју је упалио српски краљ Милутин, никада неће бити угашена.