latinica  ћирилица
24/08/2017 |  15:11 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Додик-Иванцов: Српска ће заштити своју имовину (ВИДЕО)

Став Републике Српске о књижењу војне имовине не може се игнорисати, рекао је руски амбасадор након разговора са предсједником Милрадом Додиком у Бањалуци.
Додик - Иванцов (фото:predsjednikrs.net) -
Додик - Иванцов (фото:predsjednikrs.net)

Додик је Иванцову пренио да одбацује одлуку Уставног суда БиХ, која отвара простор за отимање имовине Републике Српске, али и захвалио на исплати клириншког дуга. За то вријеме, америчка амбадорка Морин Кормак позива на поштивање одлука Уставног суда.

Институције Републике Српске заштитиће своју имовину, али и изборити - да се ниједна одлука, витална по националне интересе, не може донијети без пристанка Републике Српске. Овакав став предсједник Додик је пренио руском амбасадору и добио подршку. Иванцов се позвао на Дејтон, подсјећајући да се ни једно питање које се односи на ентитете, па и војна имовина, не могу рејшавати без ентитетских власти. Сматра да се војна имовина и чланство у НАТО не могу доводити у везу.
- За мене је мало чудно питање војне имовине и чланство у НАТО. Ова тема је ушла у политички живот након сједнице у Талину. Ово није прави пут рјешавања проблема, каже Иванцов.

Пут који је изабрала странка Бакира Изетбеговића, да преко Уставног суда БиХ остварује сан о унитарној БиХ-неће остати без одговора институција Републике Српске. Без одговора неће остати ни НАТО који се, према оцјени предсједника Додика, упетљао у унутрашња питања.

- Једна од иедја може да буде и тај референдум о уласку у НАТО и он би био неопходан у било ком тренутку. Треба процијенити кад је то вријеме и да ли сад или у будућности, али то питање не треба да буде рјешавано без референдума јер задире у национлна питања, поручио је Додик.

Да би се уопште расправљало о референдуму, струка предлаже да би Народна скупштина требало да пред посланике врати документ из 2005, којим је Народна скупштина тада подржала чланство БиХ у партнерству за мир и НАТО савезу.

- То што је усвојено 2005. године остало је и дан-данас на снази. С тога, организовати референдум о чланаству у НАТО савез нема смисла ни у моралном ни у прваном погледу док се претходно не стави ван снаге овај став Народне скупштине Републике Српске, наглашава Милан Благојевић, професор.

Због чега су народни трибуни, не тако давне 2005. године, дали зелено свјетло оваковом Закону о оружаним снагама, трасирајући пут ка Сјеверно-атланској алијанси? А данас се упињу како ће "тобоже" слиједити став Србије и да нема потреба да Народна скупштина расправља о НАТО-у и евентуалном референдуму!

Подсјећамо, Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ, којима је наложено да војни објекат "Велики Жеп" у Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Пресудама Суда БиХ, које су донесене 2015. и 2016. године, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове обавезана је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна у Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове је речено да нема услова за спровођење пресуде Суда БиХ о упису имовине у Хан Пијеску.