latinica  ћирилица
23/08/2017 |  08:14 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Вучић и Заев разговарају данас у 12 часова

Предсједник Србије Александар Вучић данас ће телефоном разговарати са премијером Македоније Зораном Заевом.
Зоран Заев и Александар Вучић - Фото: илустрација
Зоран Заев и Александар ВучићФото: илустрација

Вучић је синоћ за РТС изјавио да ће отворено и на пристојан начин разговарати са Заевом и да сагледају "шта је оно око чега могу да се договоре".

Вучић је, говорећи о повлачењу особља из амбасаде у Скопљу, рекао да је то био њихов начин да им кажу: "Знамо све шта чините, молим вас немојте, ништа ми вама лоше не желимо".

А да ли ће односи између двије државе да буду на највишем нивоу, тешко, примијетио је предсједник Србије, али, како каже, биће пристојни.

Према писању "Блица" Вучић и Заев покушаће да у телефонском разговору смире тензије и окончају дипломатски рат који је, како подсјећа "Блиц", против Србије започела Македонија чије су обавјештајне службе уз помоћ САД прислушкивале и највише српске државне функционере и особље наше амбасаде.

Према информацијама листа, став српског државног врха је да се иде на смиривање тензија, "иако нам је бачена рукавица у лице, још једном у низу покушаја дестабилизације Србије".

"Блиц" пише, позивајући се на извор из Предсједништва Србије, да се Вучић неће устезати да Заева у директном разговору суочи са аргументима и потврђеним сазнањима служби и да му укаже да посљедњи потези Скопља нимало не доприносе регионалној стабилности и грађењу повјерења међу суседима. Срж поруке предсједника требало би да буде: пријатељи не поступају тако како су урадили Македонци.

Потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић претходно је изјавио да је одлука о повлачењуе особља амбасаде, заправо, порука Скопљу да "све знамо и шта су се договарали и шта су договорили".

Извор: Б92