latinica  ћирилица
19/08/2017 |  17:01 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

У Влади истрајни-ништа од повећања плата у Жељезницама (ВИДЕО)

Модернизација, смањење броја радника и нова систематизација, уз детаљ који боде очи, повећање плате руководиоцима – овако су у Жељезницама замислили реконструкцију предузећа.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

То би, кажу, донијело уштеде од 30 одсто и спријечило одлив кадрова.

Идеју о уштедама у Влади подржавају, али најављено повећање плата и данас категорички одбацују.

Уштеде, уштеде, уштеде – то је једини, и према свим актерима, најбољи рецепт за спас Жељезница.

Смањење броја радних мјеста, пензионисање оних који испуњавају услове и исплата свих дуговања радницима, уз модернизацију опреме - то су кораци ка спасавању једно од највећих јавних предузећа.

Задржати кадрове, такође је дио плана који према ставу Управе може бити остварен једино повећањем плата.

У тренутку док предузеће 40 милиона марака за исплату дугова радницима планира да обезбиједи кредитом, повећање плата руководиоцима, према рачуници генералног директора, донијело би чак и уштеде.

- Укупно гледано, запослени руководиоци средњег нивоа сада троше у нету само за плату 138 хиљада марка на мјесечном нивоу, са рационализацијом и новом организацијом трошиће се мање за 50 хиљада, значи њихове плате ће коштати 88 хиљда у нету, појашњава Драган Савановић, генерални директор Жељезница Републике Српске.

Иако се куне у велике уштеде, његов приједлог не желе чути ни радници, ни синдикати.

Свој став о повећању плата, у предузећу за чији спас је потребно 230 милиона мрака, није промијенила ни премијерка.

- Није нормално да се у таквим околностима иде на повећање плата, али ако то значи да они заиста могу да направе озбиљне уштеде и помогуну реконструисању и да направе неку кадровску слагалицу те врсте, онда ће то бити предмет разматрања, истакла је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Намјеру повећања плата у предузећу, за чији спас ће рачуни бити плаћани највећим дијелом из Буџета Српске и додатним оптерећењима Владе, не поздравља ни предсједник Републике Српске Милорад Додик и понавља: "Само кратко да кажем – сви директори јавних предузећа који изразе негативан резултат на крају године биће смијењени, а исто и они који не буду поштовали одлуку Владе ће бити смијењени без обзира из које политичке партије долазе."

Завршни процес реконструкције осим уштеда, нове систематизације и модернизације подразумијева и промјену власничке структуре и претварање дуга у акцијски капитал, чиме би Влада постала 90 одстотни власник предузећа.