latinica  ћирилица
19/08/2017 |  16:49 ⇒ 20/08/2017 | 08:20 | Аутор: РТРС

Додик: Вријеме је да се одлучи када ћемо се изјашавати о НАТО-у (ВИДЕО)

Крајње је вријеме да се у Републици Српској одлучи када ћемо се изјашавати о НАТО-у, поручио је предсједник Милорад Додик.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: СРНА
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: СРНА

Сврставање НАТО-а на једну страну у случају доношења судске одлуке о расподјели војне имовине у Хан Пијеску, политички је пристисак и довољан разлог да Српска коначно одлучи како ће се према Алијанси понашати, каже Додик и позива на јединство у Српској.

Доста је било мијешања НАТО-а у унутрашње ствари БиХ – вријеме је да се одлучи који је званичан став према том Савезу, сматра предсједник Српске.

Не може се, каже, занемарити бомбардовање, бацање осиромашеног уранијума на Српску, али ни посљедње политичко уплитање у унутрашња питања, која се тичу искључиво оних који овдје живе.

- Мислим да се приближавамо тренутку и потреби да одлучимо да ли ћемо се о путу ка НАТО-у изјашњавати сада, на јесен, на прољеће или неких других година. Мислим да је сада вријеме да се окупимо око тога. Они који буду избјегавали окупљање на тему НАТО савеза, на овај начин ће показати своје право лице и подаништво Савезу и Западу, рекао је Додик.

Понашање НАТО-а у БиХ је евидентан напад на Српску, сматра Додик.

Премијерка Жељка Цвијановић каже да су дешавања око војне имовине незаконит покушај да се Српској отме оно што јој припада.

- Сам Закон о одбрани предвиђа одређене ствари које нису испоштоване и то подразумијева да се постигне споразум између страна, измерђу СМ и двије ентитетске владе о било којем рјешењу питања везаног за имовину. Нажалост, до тога није дошло, истакла је премијерка Српске.

То што договор није постигнут, каже Цвијановићева, не значи да Уставни суд има право да све узме у своје руке и донесе одлуку, мимо оних чији је то законски посао.

Додик и Цвијановићева поновили су да је вријеме и да се о овом питању постигне јединство политичких партија у Српској, јер је ријеч о питању од националне важности.

Иницијативу предсједника Додика о референдуму СДС неће подржати. Предсједник странке Вукота Говедарица, у писаној изјави медијима, навео је да је иницијатива или непромишљена, или манипулација.

Референдум о НАТО-у за Говедарицу је увлачење Републике Српске у беспотребан конфликт, имајући у виду да је Србија дефинисала војну неутралност, која би требало да буде оријентир за Републику Српску.

Реаговали су из СДА. Тврде да ће БиХ постати чланица НАТО-а, без обзира на то шта о томе мисли Милорад Додик. Кажу да референдум о НАТО-у БиХ није потребан, и да су ентитетски реферндуми недопустиви, јер је приступ НАТО-у, како кажу, државно, а не ентитетско питање.