latinica  ћирилица
19/08/2017 |  16:25 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Јабука код Фоче: Помен за браниоце и невино страдале (ВИДЕО)

Преображење Господње обиљежено је у Јабуци код Фоче у Федерацији БиХ, као храмовна слава и народни сабор.
Јабука: Сјећање на страдале - Фото: РТРС
Јабука: Сјећање на страдалеФото: РТРС

Служен је и помен за браниоце и 43 невино страдала цивила, које су свирепо 23.јула прије двадесетпет година убили припадници тзв. Армије БиХ.

Двадесетпет година од злочина над Србима, болно је подсјећање, у којем масакрирања и спаљивања нису били поштеђени ни стари и непокретни у 18 села јабучке мјесне заједнице, највеће у пријератној општини Фоча.

У само неколико часова харања по селима и засеоцима све је уништено.

- Убити нејач, убити старицу од 90 година, непокретну, убити дијете од 13 година је монструозно, каже Гордан Мастило свједок старадња Срба у Јабуци код Фоче.

Деведесетогодишња Милка Ковач, тринаестогодишњи Ново Елез, преклана и спаљена старица Зорка Ковач, само су нека од имена страдалника који су животом платили што су мирно живјели у својим кућама.

Убијен је и отац Љубише Симовића од осамдесет година. Неправда боли да и поред тога што знају ко је злочин починио, Тужилаштво по устаљеној матрици ништа не предузима.

- Нису знали са стране неки људи акцију водити. То је акција предвођена нашим комшијама Бошњацима, истиче Љубиша Симовић свједок старадња Срба.

За Србе из Јабуке неправда и након потписивања Дејтонског мировног споразума када је одлучено да њихова имања остају у Федерацији.

- Од тог дана сви Јабучани одселили се са овог простора јер нису имали неку сигурност, наводи Ранко Скакавац предсједник Црквене општине јабучке.

Страдања 1992. године није био поштеђен ни јабучки храм Преображења Господњег којег су обновили 2004.

Од тада је мјесто окупљања свуда по свијету разасутих Јабучана.

Након свете литургије и литије освећен је славски колач и жито, а посађено је и двадесет пето дрво у порти јабучког храма као свједок страдања невиних жртава.