latinica  ћирилица
19/08/2017 |  14:56 ⇒ 15:11 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Неприхватљиво повећање плата у ЖРС

Премијерка Република Српска Жељка Цвијановић истакла је да је њен став да нема повећања плата у Жељезницама Републике Српске с обзиром на то да треба обезбиједити 230 милиона КМ да би се то предузеће реструктурисало финансијски, оперативно, технички и у смислу кадрова.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Коменатришући став Управе Жељезница да би повећањем плата дошло до уштеда, Цвијановићева је у Требињу рекла да оно што управа ЖРС тврди јесте да су одлучили или намјеравају да повећају плате, али да су уштеде направили тако што су неки људи изашли из система, односно да су добили отказе и слично.

- Чула сам тврдњу да они могу да уштеде 30 одсто и ја их поздрављам у томе да то уштеде, јер је то јако важно за одржање тог система. Много ће напора и терета пасти на Владу. Не само што сада плаћамо све доспјеле кредите, него смо апсолутно свјесни да ће највећи терет и у будућности пасти на буџет Српске - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да у таквим околностима није нормално да се иде на повећање плата.

- Ако то значи да они могу да направе озбиљне уштеде и помогну реструктурисању, а да праве неку кадровску слагалицу те врсте онда ће то бити предмет разматрања - истакла је Цвијановићева и поручила да је њен став да нема повећања плата у том предузећу.

СУДОВИ НЕ МОГУ КРЕИРАТИ ПОЛИТИЧКЕ ПРОЦЕСЕ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су судови у БиХ, не само Уставни већ и Суд БиХ, често у функцији креирања политичког стања или политичких односа, настојећи тако да замијене оне који треба да доносе политичке одлуке и нагласила да судови не могу да надомјесте друге институције власти.

Она је изјавила новинарима у Требињу да је тако и одлука Уставног суда БиХ у вези са књижењем војне имовине политичка одлука и да се наступало са аспекта спровођења појединачних политичких циљева.

"Оно што је битно истаћи јесте да закон о одбрани предвиђа одређене ствари које нису испоштоване. Закон подразумијева да се постиже и постигне споразум између страна - то јесте између Савјета министара и двије ентитетске владе о било ком рјешавању проблема у вези са имовином", рекла је Цвијановићева.

Нажалост, истакла је она, до тога није дошло, али то не значи да суд има одријешене руке да ускаче и сваки пут доноси одлуку када се није постигао политички споразум.

"То онда значи да суд креира политичке процесе", рекла је Цвијановићева и нагласивши да суд не може да надомјести друге институције власти.

Извор: СРНА