latinica  ћирилица
19/08/2017 |  14:04 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Берлин- Марширају неонацисти, окупили се и њихови противници

Око 500 екстремиста крајње деснице почело је данас марш у Берлину да би обиљежили 30 година од смрти једног од нацистичких лидера Рудолфа Хеса
Берлин - Фото: Getty Images
БерлинФото: Getty Images

Око 500 контрадемонстраната окупило се недалеко од параде покренуте у берлинском насељу Шпандау и од екстремиста их раздваја више стотина добро наоружаних полицајаца.

Портпарол полиције Берлина Карстен Милер рекао је да су власти увеле бројне забране за данашњи марш како би све протекло у најбољем реду.

Полиција је организаторима одобрила марш, али није им дозвољена величање Хеса, који је умро у затвору Шпандау. Неонацистима је дозвољено да носе натписе али по један на сваких 50 учесника.

"Уколико буде антисемитских узвика полиција ће интервенисати, али прије ће реаговати ради хапшења одређених појединаца а не да би зауставила цјелокупно окупљање", наводи се у полицијском саопштењу.

Хес, који је осуђен на доживотну робију током процеса у Нирнбергу због своје улоге у планирању Другог свјетског рата, преминуо је 17. августа 1987. године.

Савезничке власти саопштиле су да се он убио, али симпатизери нациста тврде да је убијен и једном годишње организују маршеве у његову част.

Извор: СРНА