latinica  ћирилица
19/08/2017 |  13:54 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Оснивање "руске странке" у Српској - параноја Запада

Савјетник предсједника Републике Српске Перо Симић рекао је да је "информација о оснивању 'руске странке' у Српској коју планира да оснује руски тајкун Константин Малофејев" класичан памфлет и производ параноје коју западне обавјештајне службе осјећају због Руса.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

"Управо те западне обавјештајне службе у посљедње вријеме, заједно са обавјештајним подземљем, уређују политичку рубрику листа који је објавио ту лаж", рекао је Симић за Спутњик.

ЕуроБлиц је јуче објавио да "руски тајкун Константин Малофејев намерава да у Републици Српској формира политичку партију која ће се залагати за што ближе везе с Русијом".

Симић је демантовао писање ЕуроБлица, нагласивши да је "све то 'масло' западне пропаганде".

Спутњик подсјећа, да су саговорници ЕуроБлица, између осталог, навели и то да ће нова политичка партија, чије би званично оснивање требало да се догоди најкасније до краја јесени, покушати да у своје чланство укључи бројне познате личности из јавног и политичког живота у Републици Српској.

Исти извор додаје да је ЕуроБлиц у истом тексту навео да су новчани ресурси са којима би та политичка партија располагала били малтене неограничени.

Спутњик подсјећа да су поједини медији у ФБиХ прије мјесец дана објавили да Руси планирају оснивање своје политичке странке у БиХ, притом не објављујући имена оснивача.

Тада је објављено и да су о формирању "руске партије" уочи сљедећих општих избора у БиХ у Вишеграду тајно разговарали предсједник Српске Милорад Додик, академик Матија Бећковић, режисер Емир Кустурица, банкар Слободан Павловић, као и руски књижевник Захар Прилепин.

На списку домаћих политичара који би, наводно, могли да нађу мјесто у новој странци, између осталог, помињали су се бивши лидер Напредне Српске Адам Шукало, као и појединци из СРС Републике Српске, ПДП-а и НДП-а, наводи Спутњик.

Извор: СРНА