latinica  ћирилица
19/08/2017 |  10:37 ⇒ 11:42 | Аутор: РТРС

ФБиХ- За 30 дана умрле 23 бебе, а осам рођено мртво

У Федерацији БиХ у првих шест мјесеци ове године умрло је 78 дојенчади, а само у јуну њих 23, подаци су Федералног завода за статистику.
УКЦ Сарајево - Фото: илустрација
УКЦ СарајевоФото: илустрација

Федерална штампа преноси да је у јуну осам беба рођено мртво, што доводи до алармантног податка да је у ФБиХ за 30 дана умрло 31 дијете.

Само у Тузланском кантону у јуну је умрло 10 беба, углавном од срчаних аномалија, јер у БиХ нема ниједног дјечијег кардиохирурга који би их оперисао одмах након установљене аномалије.

"У БиХ 22 године након рата није одшколован ниједан дјечији кардиохирург, нити је у неком од клиничких центара установљена клиника у којој би се створили услови за њихов рад", наводи федерална штампа.

Како се истиче, једини дјечији кардиохирург у БиХ, који је у Клиничком центру у Сарајеву радио операције код дјеце уз менторство доктора из иностранства, напустио БиХ и сада ради у Норвешкој.

Из Завода за јавно здравство ФБиХ наводе да БиХ спада у земље са веома ниском стопом смртности дојенчади и истичу да се апсолутни број умрле дјеце не може комаприрати, јер се он везује за број живорођене дјеце и да он варира из године у годину.

Извор: СРНА