latinica  ћирилица
18/08/2017 |  19:33 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Шпирић: Одлука Уставног суда класично насиље

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је да одлука Уставног суда БиХ да одбије апелацију институција Републике Српске у вези са књижењем војне имовине представља најснажније кршење Дејтонског мировног споразума од његовог потписивања до данас, па и Устава БиХ.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Оно што чини Уставни суд БиХ је класично насиље и отимачина имовине Републике Српске. Али, оно чега се ја плашим јесте да оно што су српски јунаци одбранили у рату, постоји могућност да српски издајници у Сарајеву изгубе у миру - рекао је Шпирић.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ, којима је наложено да војни објекат "Велики Жеп" на Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Пресудама Суда БиХ, које су донесене 2015. и 2016. године Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове обавезана је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна на Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове речено је да нема услова за спровођење пресуде Суда БиХ о упису имовине у Хан Пијеску.

Извор: СРНА