latinica  ћирилица
18/08/2017 |  12:23 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Петрић: Чека се судбина приједлога ХНС-а

Предсједавајући Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ и члан Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић изјавио је данас да ће сједница ове радне групе бити заказана након што буде позната судбина законских приједлога који су у парламентарној процедури.
Бранко Петрић - Фото: СРНА
Бранко ПетрићФото: СРНА

"Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона који је сачинио Хрватски народни сабор /ХНС/ усвојен је на сједници Дома народа и треба видјети како ће он проћи у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ", рекао је Петрић Срни.

Он је оцијенио да ће након тога бити много јасније у ком ће смјеру даље радити Интерресорна радна група и најавио могућност одржавања сједнице овог радног тијела у септембру.

Петрић је подсјетио да је ЦИК БиХ, користећи своја законска овлаштења, саставио Приједлог измјена и допуна Изборног закона.

"Ријеч је о усаглашеном ставу чланова ЦИК-а", истакао је Петрић, прецизирајући да су у питању правно-техничка рјешења попут омогућавања раног гласања и стварања претпоставки за увођење нових технологија у изборни процес.

Он је нагласио да се ЦИК приликом утврђивања приједлога закона није бавио политичким питањима, као што је провођење судских одлука, које се тичу Изборног закона у БиХ.

"У Интерресорној радној групи ћемо видјети да ли ће приједлог ЦИК-а бити упућен у парламентарну процедуру као засебан законски приједлог или ће бити дио неког ширег приједлога", закључио је Петрић.

Средином јула Дом народа усвојио је по хитној процедури, без подршке бошњачких делегата, Приједлог измјена и допуна Изборног зкона БиХ, који је утврдио ХНС, и очекује се да он буде разматран у Представничком дому.

На дневном реду сједнице Представничког дома, заказане за 6. септембар, налази се Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ посланика СДП-а Дениса Бећировића, којим се предвиђа забрана кандидовања и именовања на било коју функцију лица, која су издржала судску казну за ратни злочин.

Из СДА је раније најављено да имају припремљен приједлог изборног закона и да ће га упутити у парламентарну процедуру.

Извор: Срна