latinica  ћирилица
17/08/2017 |  13:38 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Трамп тражи драстичне резове: Мања помоћ и Србији

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа покушаће да драстично умањи новчану помоћ коју САД пружају земљама источне Европе, пише Блумберг.
Доналд Трамп (Фото: heraldcourier.com) -
Доналд Трамп (Фото: heraldcourier.com)

Агенција пише да је исток Европе одахнуо након увјеравања званичника САД да регион и даље ужива безрезервну подршку Вашингтона, али да финансијски знакови који стижу ових дана са Капитол хила показују потпуно другачију причу.

- Упркос турнеји потпредсједника Мајка Пенса по екс комунистичком региону, којом је требало да се учврсти подршка у борби против"'широког спектра" руске агресије, Бијела кућа је затражила велике резове у финансирању савезника - пише Блумберг.

Како се наводи, предвиђена смањења у буџету Стејт департмента обухватају и средства за Европу и Евроазију, па је предложено да се тамошњим земљама за 2018. упути чак 336 милиона долара мање у односу на оно што је Обамина администрација од Конгреса тражила за 2017. годину.

Иако није сигурно да ће овај приједлог проћи у Конгресу, Блумберг истиче да "планирани буџет шаље снажну поруку о Трамповим приоритетима".

Међу земљама за које су планирани драстични резови у опредијељеним средствима за развој демократије и владавине права, подршку економском развоју и борби против корупције и осталом, налази се и Србија, са више од 40 одсто умањења.

Обамина администрација је за текућу годину, за Србију, затражила 23,4 милиона долара за програме унапређења војне обуке и едукације, подршку у борби против наркотика, тероризма и за финансирање фондова економске подршке земљи.

Како пише Блумберг, за 2018. годину је затражено скоро 45 одсто мање средстава.

Најдрастичнији рез доживјела је Бугарска, са скоро 80 одсто мање средстава у односу на прошлу годину, а слиједе Грузија, Естонија, Литванија, Летонија, Србија, Црна Гора и Украјина, која додуше има мање умањење него прошле године.

Вриједи истаћи да је Обамина администрација за 2017. годину опредијелила више средстава за програме у Србији него 2016. године и то 40 одсто.

Упоредо са смањењима трошкова, Бијела кућа тражи да више средстава троши Министарство одбране, а дио би требало да стигне и до истока Европе. Засад се именује само Украјина, која би требало да добије увећана средства.

- Претходне администрације су покушавале да балансирају одбрану, дипломатију и развој, а приједлог ове администрације је ван таквог баланса - каже експерт Доналд Кац.

Недавно је Вашингтон пост писао да Тилерсон намјерава да "преуреди" Стејт департмент и да је дио "великог спремања" и промјена текста мисије центра америчке дипломатије из ког би требало да се избаци одредница "промоција демократије".

Извор: Б92