latinica  ћирилица
17/08/2017 |  08:19 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

На 27. колонији Ракани десет умјетника (ВИДЕО)

Изложбом дјела насталих у протеклих седам дана завршена је 27. Ликовна колонија Ракани у чијем раду је ове године учествовало 10 умјетника.
Нови Град - 27.Ликовна колонија Ракани - Фото: СРНА
Нови Град - 27.Ликовна колонија РаканиФото: СРНА

Ова културна манифестација је значајна и посебна јер је покренута прије 30 година и опстала је без обзира на друштвена и политичка дешавања у том периоду, истакао је начелик општине Нови Град Мирослав Дрљача.

- Може се рећи да дјела у фундусу Ликовне колоније Ракани представљају ретроспективу умјетности Републике Српске, БиХ и региона на крају 20. и почетком 21. вијека - навео је он.

Директор Културно-образовног центра Дражен Бабић рекао је да је након овогодишње колоније фундус обогаћен за нове 24 слике. Напоменуо је да у фундусу Ракана има више од 500 дјела завидног квалитета.

Академски сликар из Бањалуке Срђан Косић, који је први пут учествовао на ликовном саборовању у Новом Граду, сматра да су услови за рад били оптимални.

- Дјела настала у колонији показују различите приступе, изражаје и форме, заједно су радили апстрактни и реалистични сликари - рекао је Косић.

Историчар умјетности Синиша Видаковић рекао је да је Ликовна колонија ове године наставила традицију квалитета.

- Умјетници су своје поетике пренијели у нови амбијент и селекција овогодишње колоније је оправдала квалитативни ниво - додао је Видаковић.

- Ликовна колонија Ракани носи печат националног блага, стручна јавност је упозната са квалитетом колоније која је међу три најквалитетније у Српској. За коју годину Ликовна колонија Ракани преузеће примат као најјача, најбоља и најстарија - истакао је Видаковић.

Ове године, поред ријеке Уне, дјела су стварали Милутин Копарања из Београда, Емилија Бороја из Новог Сада, Марија Спасић и Дејан Стојановић из Лесковца, Николина Беслаћ и Срђан Косић из Бањалуке, Милован Чикић из Градишке, те Сања Ступар, Данијела Колинџија и Ивана Благојевић из Новог Града.

На почетку колоније, коју организују Културно-образовни центар и општина Нови Гради у четвртак, 10. августа, у градској галерији у Новом Граду отворена је изложба дјела насталих на прошлогодишњем ликовном саборовању.

До 25. августа у оквиру ове изложбе у галерији ће бити постављена дјела Свјетлане Лазић, Драгане Видљиновић, Маје Шолак, Радослава Тадића, Сање Ступар, Татјане Ратковић Боснић, Давора Грабовца, Миодрага Петровића и Љубише Пушца.

Извор: СРНА