latinica  ћирилица
16/08/2017 |  19:55 | Аутор: РТРС

Почело поновљено суђење Оливеру Ивановићу

Први дан поновљеног суђење лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу почео је испитивањем свједока тужилаштва Исе Мустафе (55) из Косовске Митровице.
Оливер Ивановић - Фото: СРНА
Оливер ИвановићФото: СРНА

Мустафа је остао при свим својим исказима са претходног суђења.

Суд је укинуо првостепену пресуду којом је Ивановић био осуђен на девет година затвора и процес вратио на почетак.

Ново суђење односиће се само на једну тачку оптужбе везану за наводни ратни злочин против цивилног становништва почињен у априлу 1999. године. Пред улазак у судницу Ивановић, који се брани са слободе, изјавио је да је оптимиста и да се нада правној, а не политичкој пресуди.

Адвокат Небојша Влајић је рекао да је одбрана очекивала да суђење буде ефикасније и да траје краће него што је било претходно, али да види да се ипак води на исти начин и да ће можда трајати и дуже.

- Мислим да се све ово мора убрзати и да овај поступак мора да буде знатно експедитивнији, међутим то не зависи од нас, јер смо ми данас у рукама јавног тужиоца који мисли да има све вријеме овога свијета - рекао је Влајић.

Коментаришући одбијање захтјева одбране да одређени појединци не буду сматрани као оштећена лица, Влајић је рекао да је то одлука суда на коју ће "уложити жалбу, не посебну, него жалбу на пресуду".

- То нешто пуно у овом поступку неће промијенити, али ми смо жељели да имамо чисту ситуацију да знамо тачно ко је оштећен. Вијеће сматра другачије од нас. Видјећемо шта ће рећи другостепени суд који је и до сада показао да има различито мишљење од првостепеног, па је њихове одлуке укидао - рекао је Влајић.

Извор: Б92