latinica  ћирилица
16/08/2017 |  18:47 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Одлука Уставног суда супротна Дејтону: Нећемо дозволити отимање територије Српске (ВИДЕО)

Одбијањем апелације Правобранилаштва Републике Српске у вези са књижењем војне имовине, Уставни суд БиХ још једном је потврдио да је ријеч о политичкој, а не правосудној инстититуцији задуженој за заштиту уставног поретка, порука је предсједника Републике Милорада Додика. Одлука је супротна Дејтону и Уставу, и због тога нећемо дозволити отимање територије Републике Српске, став је и званичника законодавне и извршне власти.
Хан Пијесак - Фото: РТРС
Хан ПијесакФото: РТРС

Двадесетдвије године послије НАТО агресије на Републику Српску институције БиХ се упињу да „одшкрину“ врата Сјеверноатланске алијансе. Услов је књижење перспективних војних локација на БиХ. Како није било договора, а ни Споразума о књижењу војне имовине, правду у своје руке поново преузима Уставни суд БиХ.

За предсједника Републике ово је само једна у низу одлука која је политички диригована и директно усмјерена против Републике Српске.

"Оно, што такође морам примијетити јесте, да оваква одлука није могла бити донесена док је у заједничким институцијама била група људи којима је интерес Српске био на првом мејсту. Како баш сада, када су људи из Савеза за промјене ушли у власт у Сарајеву, да свака одлука Уставног суда бива уперена против Републике Српске“, истиче Додик.

На овакав начин власти у Сарајву користе све механизме како би најмање 20 перспективних војних локација уписале као имовину БиХ и тиме нарушили у Дејтону утврђени омјер 51 одсто ФБиХ, 49 одсто Република Српска.

Због тога, наглашава Додик, одлука Уставног суда БиХ дубоко задире у темеље Дејтонског споразума. Предсједник Републике је позвао српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да учини све да се питање имовине врати на договор лидера из 2012. године и спријечи праксу суда којом се отима имовина Републике Српске.

"Додуше, Иванић је јавно заговарао активацију МАП-а, то јесте приближавање БиХ НАТО-у, за шта је услов управо било књижење војне имовине. Иако у јавности говори да ће БиХ пратити став Србије у вези са приступањем НАТО савезу, Иванић се на неким важним мјестима у свијету залаже управо за убрзавање тог пута“, каже Додик.

Да Уставни суд БиХ, по ко зна који пут, наступа са аспекта спровођења полтичких циљева, а не права – става је и премијерка Републике Српске. Последњу одлуку из Сарајева оцијенила је синхронизованом од стране бх власти и дијела међународне заједнице. И премијерка позива Иванића да реагује.

"Застрашујућа је недавна изјава Младена Иванића да је ствар имовине нешто о чему ће одлучивати судови. Уосталом, обавеза српског члана Предсједништва БиХ је да тражи рјешења која су у интересу Републике Српске. Најлакше је проблем гурнути од себе и онда рећи - суд је тако одлучио, нисам ја крив, иако знамо какве одлуке доносе и Суд БиХ и Уставни суд БиХ“, истиче премијерка Жељка Цвијановић.

На бројне телефонске позиве, које смо му упутили, српски члан Предсједништва Младен Иванић, није се јављао. А потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић властима у Сарајеву је поручио да ово неће бити ни прва ни посљедња одлука која неће бити спроведена. Он је позвао Уставни суд БиХ да се позабави неспроведеним одлукама у Федерацији БиХ. 

"Ударају на Републику Српску, на име и презиме, рођендан и имовину, на ствари које су најсветије. Наше право да не проводимо одлуке је нужно, и право на живот“, истиче Стевандић.

У Републици Српској струка пита како је могуће да суд прво пресуди, а онда позива стране у БиХ да закључе Споразум о укњижавању војне имовине.

"Шта је крајњи циљ да се ова имовина књижи на БиХ, посебно кад се има у виду чињеница да Република Српска има јасан став у погледу приступања НАТО-у?", упитао је Члан Комисије за државну имовину Никола Ковачевић.

Он је нагласио да је Влада РС једина легитимна да одлучи да ли ће се и шта пренијети за потребе ОС БИХ. Пошто се то није десило, очекивати је да ће се на исти начин рјешавати и остала имовина што за Срспку нимало није повољно, додао је Ковачевић.

"Поступајући у првостепеном и другостепеном управном поступку, у закону предвиђеним роковима, утврђено је да постоје одређене мањкавости у пресуди Суда БиХ, те да наведена пресуда није спроводива у евиденцијама о непокретностима које води Управа, односно Подручна јединица Хан Пијесак", рекла је Маријана Шарчевић, портпаролка РУГИП-а.

Док званична Бања Лука шаље поруку да без споразума ентитетских влада и Савјета министара БиХ - нема ни располагања војном имовином – поједини бошњачки политичари већ су позвали Предсједништво БиХ да обавијести НАТО да је испуњен и посљедњи услов из Талина.