latinica  ћирилица
16/08/2017 |  17:31 | Аутор: РТРС

ПДП: СНСД омогућио афирмацију Судова БиХ

Партија демократског прогреса саопштила је данас да је СНСД својим апелацијама и покретањем спорова дао легитимитет судовима БиХ и тиме Републику Српску довео у стање да судови одлучују о војној имовини.
ПДП -
ПДП

Из ПДП-а наводе да је СНСД, иако критикује рад судова БиХ, директно омогућио њихову афирмацију, док је све одлуке које су на нивоу БиХ икад усвојене у вези са НАТО савезом донио кадар СНСД-а.

"Иако СНСД властите неуспјехе покушава да оправда нападајући друге, чињеница је да је, рецимо, захтјев за чланство у НАТО савезу потписао управо њихов функционер Небојша Радмановић", наводи се у саопштењу.

Из ПДП-а подсјећају да актуелни савјетник предсједника Републике Српске Ана Тришић Бабић, док је била замјеник министра иностраних послова БиХ, обављала дужност шефа групе са сарадњу са НАТО, те да је у више наврата изјављивала да би БиХ имала корист од Алијансе.

"СНСД се хвали својим ауторитетом док су били у заједничким институцијама, а ми их питамо - гдје су те силне корисне одлуке које су донијели када је у питању војна имовина? Нема нити једне одлуке која иде у корист Републике Српске и зато се данас баве искључиво пребацивањем одговорности са сопствених неуспјеха", наводи ПДП.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је раније данас да је "и став српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, који је практично подржао вануставну праксу да се имовина књижи путем суда, допринио свеукупној атмосфери да једна оваква скандалозна одлука буде донесена".

Додик, који је и предсједник СНСД-а, позвао је Иванића, с обзиром на то да је Предсједништво БиХ надлежно за питање одбране, да учини све да питање имовине врати на договор лидера из 2012. године и да спријечи праксу суда којом се отима имовина Републике Српске.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат "Велики Жеп" на Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Извор: СРНА