latinica  ћирилица
16/08/2017 |  15:17 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Лакташи: Завршена регулација корита рјечице Ступчевице

У Лакташима је завршена регулација корита рјечице Ступчевице у оквиру пројекта ФЕМРЕД -управљања ванредном ситуацијом, поплавама и смањењу ризика од поплава. Радови су финасирани средствима Европске уније, уз учешће општине.
Лакташи - Корито рјечице Ступчевице - Фото: РТРС
Лакташи - Корито рјечице СтупчевицеФото: РТРС

Због зараслог канала, становници чије куће су у близини Ступчевице, страховали су сваки пут када су падавине биле обилније. У сарадњи са невладином организацијом ЛИР еволуција, уређено је 320 метара корита. Преостаје још да се уреди дио тока до ушћа у Врбас.

Вриједност радова је 34.000 марака, од чега је општина Лакташи суфинасирала 7.500 марака. Осим уређења водотокова и ревитализације црпних станица Пројектом ФЕМ РЕД који се реализује у четири општине, предвиђене су и друге активности на смањењу ризика од поплава.

Бранко Злокапа из консултантске куће "Лир еволуција" из Бањалуке истиче да овај пројекат подразумијева и анализу, те побољшање општинских акционих планова. Како истиче, урађене суи двије теренске показне вјежбе спашавања на води.

Чишћење канала и регулација водотокова, осим у Лакташима у оквиру ФЕМРЕД пројекта обавиће се и у општинама Србац, Дервета и Нови Град. Укупна вриједност пројекта је 217 хиљада еура, а финансира га Европска унија, док су општине обезбиједиле локално суфинансирање.