latinica  ћирилица
16/08/2017 |  12:20 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

РУГИП за РТРС: Нема услова за спровођење пресуде Суда БиХ

Према Одлуци о величини, стуктури и локацијама Оружаних снага БиХ и измјенама и допунама те одлуке, перспективна војна имовина налази на територији 17 општина и градова Републике Српске, речено је за Радио-телевизију Републике Српске у РУГИП-у.
РУГИПП - Фото: илустрација
РУГИППФото: илустрација

Нема услова за спровођење пресуде Суда БиХ о упису перспективне војне имовине "Велики Жеп", у Хан Пијеску, поручили су из РУГИП-а.

У Подручној јединици Хан Пијесак ове управе примљен је захтјев за књижење перспективне војне имовине и то на основу пресуде Суда БиХ, али је тај захтјев одбијен као неоснован. Такође, одбијена је и уложена жалба, као неоснована. Захтјев се односио на стационарно–комуникационо чвориште “Велики Жеп", односно непокретности укупне површине 11.474 квадратна метра, наводи РУГИП.

"Pоступајући у првостепеном и другостепеном управном поступку, у закону предвиђеним роковима, утврђено је да постоје одређене мањкавости у пресуди Суда БиХ, те да наведена пресуда није спроводива у евиденцијама о непокретностима које води Управа, односно Подручна јединица Хан Пијесак".

Према подацима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове укупно је стигло 11 захтјева Правобранилаштва БиХ за књижење перспективне војне имовине и то на подручју Мркоњић Града, Приједора, Бањалуке, Прњавора, Дервенте, Добоја, Бијељине, Угљевика, Фоче и Билеће.

Како је наведено, захтјеви се односе на објекте: касарна "Козара" Бањалука; касарна "Билећки борци" Билећа; касарна "Жарко Згоњанин" Приједор; касарне "Војвода Радомир Путник" и "Трећи мај" Добој; стационарно-комуникационо чвориште "Свињар" Прњавор; касарна "Кула" Мркоњић Град; локални полигон обуке и стрелишта "Лазаревица" Угљевик, касарна "Здравко Челар" Дервента; складиште наоружања и војне опреме "Рабић" Дервента; складиште погонског горива "Филиповић" Фоча, касарна "Војводе Степе Степановића" Бијељина. Ријеч је о укупним површинама од око 624 хектара.

Од укупно пристиглих захтјева, седам је одбијено у првостепеном поступку као неосновани. На шест рјешења којима су захтјеви одбијени су уложене жалбе које су такође одбијене као неосноване. На једно од рјешења којим је захтјев одбијен је уложена жалба која се налази у разматрању пред другостепеним органом. Четири захтјева су у раду пред првостепеним органом у подручним јединицама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, кажу у РУГИП-у.

Према подацима којима располаже РУГИП, када је у питању књижење перспективне војне имовине и поступање Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, управни спорови код надлежног окружног суда покренути су у три случаја - Хан Пијесак, Добој и Билећа. Од покренутих тужби у управном спору против другостепеног органа један је окончан у Окружном суду у Добоју тако што је тужба одбијена и потврђено другостепено рјешење ове управе, истакли су за РТРС из РУГИП-а.