latinica  ћирилица
16/08/2017 |  10:50 ⇒ 11:14 | Аутор: РТРС

Источна алтернатива: Филм о А. Изетбеговићу је као величање Хитлера

Удружење грађана "Источна алтернатива" Републике Српске оцијенило је да је снимање филма и серије о Алији Изетбеговићу смишљена провокација и увреда за српске жртве и затражило да се као одговор организује снимање филмова о српским херојима Ратку Младићу и Радовану Караџићу.
Војин Павловић - Фото: СРНА
Војин ПавловићФото: СРНА

За "Источну алтернативу" снимање филма и телевизијске серије о Алији Изетбеговићу исто је као када би се снимао афирмативни филм о Адолфу Хитлеру или Анти Павелићу и популарисао фашизам и нацизам.

У Удружењу наводе да за српски народ нема разлике између Алије, Хитлера и Павелића, јер су сва тројица били нацисти и имали циљ да униште овај народ.

"Једина разлика је у томе што је Алија Изетбеговић ту намјеру покушао реализовати два пута, једном као млади усташки војник Независне Државе Хрватске /НДХ/, а други пут као вођа и командант муслиманских снага, које су имале за циљ прогон, етничко чишћење и уништење српског народа у БиХ", наводи се у саопштењу.

Снимање филма о Алији Изетбеговићу у Удружењу доживљавају као смишљену провокацију и највећу увреду за српске жртве и њихове породице.

"Сви злочини, који су почињени над Србима у посљедњем рату могу се приписати Алији Изетбеговићу, као вођи и команданту муслиманских јединица, који је подстицао, одобравао и наређивао злочине и награђивао починиоце официрским чиновима и другим повластицама", наглашава предсједник "Источне алтернативе" Војин Павловић.

Он наводи да је Алија Изетбеговић као радикални исламиста имао намјеру и ишао ка потпуном уништењу српског народа са лијеве стране Дрине.

"Да му је то случајно пошло за руком, наставио би ка остварењу свог животног сна, а то је успостављање исламске трансверзале до Истанбула", истиче Павловић и додаје да Република Српска мора оштро одговорити на ову провокацију.

"Без икаквог устезања требало би почети припреме и организовати снимање филмова о српским херојима Ратку Младићу и Радовану Караџићу, који су организовали отпор захваљујући коме није дошло до нестанка Срба и затирања трагова српског постојања са лијеве стране Дрине", поручује Павловић.

Извор: Срна