latinica  ћирилица
16/08/2017 |  09:34 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Малешевић: Нису затварене школе, већ подручна одјељења

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истиче да ће у школској 2017/2018. години у Српској, као и претходне школске године, радити 187 централних основних школа, али ће умјесто 498 подручних одјељења у њиховом саставу бити 15 мање.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

- Није дошло до затварања школа, већ подручних одјељења која раде у оквиру централних школа. Пет подручних петоразредних одјељења престало је са радом, јер немају ниједног ученика већ двије школске године, док је 10 подручних петоразредних одјељења са једним или два ученика привремено затворено - појаснио је Малешевић.

Нагласио је да нису могле бити сачуване школе јер нема ученика, али да се настојало да буду збринути запослени из тих подручних одјељења како не би остали без посла.

- Повезивање овог питања са набавком возила за потребе Министарства просвјете и културе показује апсолутно неразумијевање ситуације у образовању, рад јавне управе и веома је злонамјерно. Свако од нас мора бити свјестан снаге јавно изговорене ријечи јер су штете понекад ненадокнадиве - додао је Малешевић, коментаришући протесте под називом "Затвори школе, купи ауди", које је организовао Рестарт Српска, уз подршку неколико бањалучких одборника из опозиционих партија.

На питање да ли је том министарству заиста неопходно ново возило и постоји ли могућност да се одустане од набавке, министар је одговорио да је комплетна процедура јавне набавке спроведена у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

- Имајући у виду да је "ауди" у власништву Министарства стар 10 година и да је прешао 440.000 километара, као и да су превелики издаци за његово одржавање, ушли смо у набавку новог возила у складу са одлуком о давању сагласности на план утрошка средстава Министарству просвјете и културе, коју је Влада донијела у мају на основу ранијег закључка да ће се замјена аутомобила за потребе предсједника Владе и министара вршити након пет година кориштења - прецизирао је Малешевић.

Према његовим ријачима, Комисија чији је задатак био да спроведе отворени поступак јавне набавке, констатовала је 19. јула да пристигла понуда задовољава квалификационе услове, јер је понуђач доставио сву потребну документацију у складу са захтјевима из тендерске документације.

- Уговор с изабраним понуђачем још није потписан, али ако бисмо у овом тренутку одустали од набавке возила, Министарство би претрпјело штету. С обзиром на то, да су постојећи "ауди" користили министри просвјете 10 година, одлучили смо се за набавку квалитетног аутомобила, који ће служити за такве потребе и наредних десетак година - каже Малешевић.

Говорећи о примједби ревизора у извјештају о пословању Министарства просвјете и културе за 2016. годину да су Министарство и институције у његовој надлежности створили обавезе више од расположивог буџета у износу од 10,7 милиона КМ, Малешевић каже да је у надлежности Министарства 397 институција и више од 21.000 запослених, па се створене обавезе, на које је Главна служба за ревизију скренула пажњу чине великим.

- Министарство измирује све обавезе у складу са приливом средстава у буџет. Овдје је ријеч о 7,2 милиона марака који се односе на дуговања према запосленима у просвјети и култури по основу превоза, јубиларних награда и других помоћи од 2011. до 2016. године. Дуговања су, у складу са Законом о платама и Колективним уговором, евидентирале образовне и установе културе, а укупан износ приказан је у збирном извјештају за Министарство и институције у његовој надлежности - навео је Малешевић.

Подсјетио је да је Влада у априлу ове године са гранским синдикатима потписала Меморандум о разумијевању о измиривању обавеза из претходног периода.

- У складу с тим, до сада су просвјетним радницима исплаћене јубиларне награде за период 2011-2014. година, а у току је исплата накнада за 2014. годину - за рођење дјетета и помоћ у случају смрти члана уже породице. Отпремнине се редовно исплаћују. Износ од око 3,5 милиона марака односи се на дугове према добављачима, од којих је готово половина била већ плаћена, али послије 28. фебруара, па је то ревизор, ипак, евидентирао - прецизирао је Малешевић.

На питање зашто то министарство до сада није обезбиједило уџбенике за дјецу са потешкоћама у развоју и када планира да ријеши ово питање, Малешевић је напоменуо да је намјера Министарства да сваком дјетету у Српској обезбиједи једнаке услове за образовање.

- Завод за уџбенике и наставна средства је неколико пута расписивао конкурс за уџбенике за дјецу за потешкоћама у развоју, али се на тај конкурс није јавио ниједан аутор. У преговорима смо са Заводом за уџбенике из Србије да од њих преузмемо уџбенике као привремено рјешење док се не појаве аутори у Републици Српској - појаснио је он.

Министар је навео да је за сваку школу коју похађају дјеца с потешкоћама у развоју обезбијеђен по један комплет уџбеника како би наставници могли да припреме час.

Извор: СРНА