latinica  ћирилица
14/08/2017 |  18:28 ⇒ 22:05 | Аутор: РТРС

Непотизам у Угљевику- отворена Пандорина кутија (ВИДЕО)

Док се чека да Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса размотри и ријеши пријаве против 15 одборника у Угљевику у којима се наводи да су запошљавали чланове уже породице у општинску управу, предузећа и установе, у овој мајевичкој општини не смирују се страсти. Опозиција је одлучна да стане у крај, како наводе, дугогодишњем непотизму. Власт тврди да је све рађено у складу са законом.
СО Угљевик - Фото: РТРС
СО УгљевикФото: РТРС

Пандорина кутија у Угљевику је отворена анонимном пријавом против одборника ПДП-а Драгомира Секулића који се теретио да је запослио двије кћерке, два зета и синовца у општини и јавним установама. Републичка комисија утврдила је да постоји сукоб интереса, а Комисија за жалбе поништила и преиначила рјешење.

Предсједница Комисије за утврђивање сукоба интереса Обренка Слијепчевић сматра да је другостепена комисија овим показала основно незнање о сукобу интереса.

- Другостепена комисија је одлучивала у саставу од троје чланова, а иначе их је петоро. То јесте легално, али није легитимно. Тужба је већ написана, а користићемо сва правна средства па чак ићи и до суда у Стразбуру да распетљамо случајеве запошљавања - каже она.

Милан Лазић  члан СРС др Војислав Шешељ и некадашњи одборник општинског парламента, тврди да је Угљевик рекордер у Српској по родбинском запошљавању.

- Примјер за то је Драгомир Секулић Бато који је запослио на општински буџет три кћери и два зета. Па то је за Гинисову књигу рекорда - истиче Лазић.

Секулићев коментар нисмо добили јер је на одмору. У локалној управи кажу да нико од одборника није вршио притисак на њих. Све је, кажу, рађено у складу са законом и на основу конкурса, па и у случају чланова Секулићеве породице.

- Мислим да је у локалној управи запослена једна Секулићева кћерка, остале нису - наводи начелник општине, Василије Перић.

Да ли је било непотизма и колико је чланова породица одборника незаконито дошло до радног мјеста утврдиће Републичка комисија која је добила укупно 36 пријава против 15 одборника. Опозиционе партије сматрају да су анонимне пријаве подносили и чланови странака које чине скупштинску већину.

- Они су пријаве подносили, јер су незадовољни статусом у својим политичким партијама и јер су можда боље упознати са самим дешавањима - сматра ДНС-ов Драгиша Видаковић.

Божидар Васић, дојучерашњи члан СДС-а, сада у Уједињеној Српској, вјерује да ће Комисија за утврђивање сукоба интереса имати много посла у Угљевику.

- Поједини одборници уплашили су се да су у сукобу интереса и то је јавна тајна у Угљевику. По улицама и кафићима се прича да су они сами преузели све да се што више случајева пријављује како би отежали рад Комисије и како се њихови предмети не би у што краћем року завршили - тврди васић.

Ко је у праву, а ко није, биће познато ускоро. Опозиција тврди да је маса одборника у Угљевику посљедњих година "ухљебила" супруге и дјецу која су добила посао одмах након завршетка школовања, што се законски "покрије" објављивањем конкурса уочи празника.