latinica  ћирилица
14/08/2017 |  17:50 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Ко руши институције Републике Српске? (ВИДЕО)

Покушај да се у Републици Српској направи "врућа јесен", предсједник Српске Милорад Додик оцјењује као смишљен и договорен план, па га не чуде изјаве које долазе из СДС-а, да су и немири начин рушења ненародне власти. Стручњаци из области безбједности све ове покушаје оцјењују као стварање "обојених револуција" које за крајњи циљ имају рушење Републике Српске. Предсједник Републике ипак каже да је власт стабилна, а да би тако остало, зна шта и учинити.
Протести - Фото: РТРС
ПротестиФото: РТРС

Додик је поручио да идеја о насиљу на улицама није нова, а то је било познато и након прошлогодишњег опозиционог митинга који је требало да се претвори у нереде. Коментаришући став посланика СДС-а Миладина Станића да је, уколико се неко одлучи за немире, и то начин рушења ненародне власти, Додик је поручио да ће власти учинити све да улице и градови Републике Српске остану мирни као што су били и до сада.

- Њихова журба говори о томе да постоји неки план. Ми знамо да је у БиХ дошла екипа која је путем Сорошевих разних организација радила у Македонији на рушењу Груевскога, и имају нека искуства у том погледу уличног насиља које је проведено, прије свега, у Македонији - истиче Додик.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица каже да се иза Додика крије велики страх, а да СДС никада није, нити ће рушити институције Републике Српске.

- Позивам Додика да не застрашује народ и буде предсједник свих, а не одабраних и нека се не плаши свог народа, јер ће га један дан народ позвати на одговорност, а тај дан је близу - каже Говедарица.

Посланик СНСД-а у Представничком дому бх. Парламента, Никола Шпирић поручује Говедарици да коначно пређе на страну свог народа.

- Одсуство минимума образа и морала Говедарица свједочи сада безочно лажући како предсједник Републике Српске дијели народ. Управо он и његова "братија" су покушали да од нашег народа направе сарајевске чаршијски послушне и бањалучке непослушне Србе - каже Шпирић.

Операцију дестабилизовања Српске, стручњак за безбједност Предраг Ћеранић, назива старим планом који се повремено ажурира. За обојену револуцију, каже Ћеранић, потребно је неколико невладиних организација, попут РеСтарта Српска, медији и догађај којем се даје већи значај него што заслужује и један амбициозни неостварени опозициони политичар.

Наручиоци и финансијери углавном су у страним амбасадама, а покушаји у Српској преписани су из Македоније, закључује Ћеранић.

- Високи амерички државник, Брајан Хојт Ји, успио је да издејствује, уз велике притиске, промјену власти и сада покушава да учини исто у Београду и Бањалуци. Мислим да је то у позадини свега, а план је врло негативан по Републику Српску и Србију - истиче Ћеранић.

Из РеСтарта Српска, реаговали су на Ћеранићеве изјаве и Џорџу Сорошу упутили писмо у којем га симболично моле да им уплати који милион, пошто су већ означени као страни плаћеници. Прозвани ПДП-ов Драшко Станивуковић, каже да нико не руши институције Српске, а да РеСтарт и он само траже да Влада ограничи средства за куповину аутомобила.

- Када се тај захтјев испуни и ова петиција која иде, ми немамо потребе за протестима. И тада стајемо са том причом. Ако они то ураде, нити ће бити крај августа, ни почетак септембра, ни било какви протести - каже Станивуковић.

У Уједињеној Српској су става да, ако уопште постоји потреба да се мијења власт, онда је треба мијењати на нивоу БиХ. Власт коју у Сарајеву обављају представници из Српске евидентно је показала своју неспособност и зато је сада на дјелу покушај рушења институција Републике Српске, поручују из ове партије.

- Како нису успјели да сруше институције Републике Српске, они морају да се окрену другом начину рјешавања свог циља, односно насилно на улици да сруше институције и власт у Републици Српској - каже Дарко Кременовић из Уједињене Српске.

Шире посматрано, каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић, западни центри моћи у свим државама које нису унутар НАТО и које му се опиру, желе да уклоне власт.

- У Републици Српкој, односно БиХ, Додик је проблем јер он спречава улазак БиХ у НАТО. У сљедећој фази биће под ударом Вучић, а вјероватно и Орбан јер одудара од евроатланског курса - сматра Анђелковић.

Анђелковић закључује да је показатељ да се геополитички интереси Вашингтона бране организовањем наранџастих револуција. И због тога је тврди, поново активирана политика удара Америке на све земље Европе које нису покорне.