latinica  ћирилица
14/08/2017 |  15:44 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Витешким надметањима и тркама коња завршена Невесињска олимпијада (ВИДЕО)

На Братачком Лугу код Невесиња, витешким надметањима и тркама коња, завршена је 142. Невесињска олимпијада.
Невесињска олимпијада - Фото: РТРС
Невесињска олимпијадаФото: РТРС

Трке коња у категоријама брдско-планинских, арапских и пунокрвних грла и ове године привукле су највише пажње. Бројни посјетиоци, не само из Херцеговине, уживали су и у осталим традиционалним дисциплинама.

Такмичење свих такмичења и заштитни знак Олимипијаде- трке коња- и ове године биле су круна седмодневних витешких и спортских надметања. Најуспјешнији је био коњички клуб "Потковица" из Билеће, чија су грла тријумфовала у двије трке.

На Братачком Лугу одржана су витешка и спортска надметања- од оних уобичајених, скок у вис и даљ, бацање камена с рамена, до оних типичних само за Невсињску олимпијаду, попут пењања на стуб, скакања на мијех.

Од 15 атрактвних дисциплина највише пажње увијек привуче потезање конопа. И не чуди, ако се зна да сваки од такмичара има у просјеку 160 килограма, а да ово интересантно повлачење са једне на другу страну, траје и по неколико минута.

Невесињска олимпијада заштитни је знак Невесиња и манифестација са најдужом традицијом. Зато је задатак организатора да одрже континуитет и да квалитетом буду залог за сваку наредну годину. Херцеговачку добродошлицу и добру забаву и ове године препознали су бројни посјетиоци.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић каже да Невесињци с поносом његују традицију дугу 142 године и да се труде да сваке године обогате програм ове манифестације.

За побједнике у свим дисциплинама општина је обезбиједила новчане награде.