latinica  ћирилица
14/08/2017 |  14:34 | Аутор: РТРС

У школској 2017/2018. години 23 нова уџбеника

У школској 2017/2018. години у Републици Српској ученици ће користити нова 23 уџбеника, и то 15 у основној, седам у средњој школи и уџбеник о пчеларству за четврти разред пољопривредне школе.
Књижара - Фото: РТРС
КњижараФото: РТРС

За други, трећи и четврти разред основне школе биће кориштени нови уџбеници из предмета Природа и друштво, те Радна свеска за природу и друштво.

Нова Читанка биће одштампана за четврти, пети и шести разред, а Српски језик и језичка култура за трећи, четврти и пети разред основне школе.

Нови уџбеник Ликовна култура планирана је за други разред, а Познавање друштва за пети разред.

Гимназијалци ће нове уџбенике Биологија добити у првом и четвртом разреду, Физика у првом и другом разреду друштвено-језичког смјера, Рачунарство и информатика у другом, Историја у трећем и Комуникација у савременом друштву за четврти разред рачунарског смјера.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је Срни да су за сва нова занимања у средњим стручним школама уведени нови наставни планови и програми, а у четири средње школе у Прњавору, Бијељини, Дервенти и Котор Варошу уведено је такозвано дуално образовање, односно повећана је практична настава за занимања столар и обућар.

"Када је ријеч о основним школама, извршене су измјене наставних планова и програма у деветом разреду за историју и српски језик. Додали смо садржај у вези са Холокаустом, злочинима и геноцидом над српским народом", навео је Дамјановић и додао да је исто урађено и за четврти разред средњих школа.

Он је истакао да ће основци од трећег до деветог разреда добити домаће уџбенике енглеског језика.

Према његовим ријечима, квалитет образовања постављен је као главни циљ Стратегије развоја образовања у Српској за период 2016-2021. године, што не подразумијева само квалитетније уџбенике, већ и модернији наставни план и програм, другачији начин рада наставника, увођење провјере знања ученика кроз малу матуру, оцјењивање наставника и вредновање рада школа.

Дамјановић упозорава да на тежину ђачке торбе не утиче само тежина уџбеника, већ да наставници морају водити рачуна о распореду часова, односно да распореде предмете по данима тако да ђаци не буду преоптерећени књигама.

Он је нагласио да и родитељи више пажње треба да посвете торбама, јер се дешава да дјеца носе и потребне и непотребне уџбенике и школски прибор.

Републички педагошки завод позива и директоре школа да обезбиједе ормариће или просторију у коју би ученици остављали уџбенике који им нису потребни кући.

Да би био постигнут циљ да уџбеници буду што је могуће лакши, Завод за уџбенике и наставна средства их штампа на волуминозном папиру који је лакши од стандардног.

Портпарол Завода Дејан Керлета рекао је Срни да спроводе анализу о оправданости употребе тог папира, односно колико је његовом употребом смањена тежина уџбеника, а тиме и деформитет кичме код дјеце.

Он је навео да је већина уџбеника већ у продаји, док ће нови уџбеници, који су тренутно у штампи, у књижарама бити 10 дана прије почетка наставе.

Керлета је додао да цијене уџбеника за ову годину остају непромијењене, односно да цијена уџбеника са списка обавезних за трећи разред износи 90 КМ, четврти 97,50 КМ, пети 88 КМ, шести 135 КМ, седми 128,50 КМ, осми 156,50 КМ и девети разред 145,50 КМ.

Ријеч је о цијенама уџбеничких комплета без уџбеника другог страног језика, који се у Републици Српској изучава од шестог разреда.

Министарство просвјете и културе Републике Српске набавиће бесплатне уџбенике за прве и друге разреде основних школа, за шта ће бити издвојено укупно 950.000 КМ.

За ове намјене од школске 2007/2008. године Министарство је издвојило око 10,4 милиона КМ.

Настава у школској 2017/2018. години почеће 1. септембра, а ове године први пут је уписано мање од десет хиљада првачића, односно тачније 9.676 ученика.

"Према досадашњим искуствима, у периоду од маја до септембра буде уписано отприлике 200 ученика, тако да се надамо да ће број првачића уписаних у нову школску годину бити већи од наведеног броја", речено је Срни у ресорном министарству.

Извор: Срна