latinica  ћирилица
14/08/2017 |  14:05 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Исплата дуга у новцу - заслуга Додика и његових добрих односа са Русијом

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић рекао је да је исплата руског клириншког дуга БиХ у новцу велика заслуга предсједника Републике Српске Милорада Додика и његових добрих односа са Русијом, јер се успјело договорити да дуг буде враћен у новцу.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"Овим дугом смо се бавили посљедњих десет година, преговарали и дошли до коначног рјешења, односно до исплате тог дуга у новцу", навео је он.

Шпирић је подсјетио да су друге земље то питање завршиле наплатом роба руског поријекла, те да је једино БиХ добила ту привилегију да се исплата изврши у новцу.

"Савез за промјене, односно СДС и ПДП у то доба су били у опозицији и нису ни знали да се на томе ради и разговара. Они су били само дио процедуре која је то могла привести крају", истакао је Шпирић у изјави Срни.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица тврди да су СДС и Савез за промјене заслужни за исплату руског клириншког дуга БиХ и Републици Српској, док министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак каже да ће рјешавање клириншког дуга Русије остати забиљежено као један од успјеха актуелног сазива Савјета министара БиХ, у којем учествују ПДП и Савез за промјене.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда дао је налог Централној банци БиХ да средства добијена од клириншког дуга Руске Федерације пребаци на рачуне ентитета и Брчко дистрикта, потврђено је Срни у овом министарству.

Економски стручњак и спољни експерт за подршку Владе ФБиХ Златко Хуртић рекао је да је БиХ једина земља којој је Русија исплатила конкретан новац, за разлику од осталих којима је дуг исплаћиван у роби и нагласио да су то успјели да заврше предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић у току једне од посјета Москви.

Извор: Срна