latinica  ћирилица
14/08/2017 |  12:48 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Бањалука- Амброзија уклоњена са 30.000 квадрата јавних површина

На подручју града Бањалука за непуних мјесец дана амброзија је уклоњена са око 30.000 метара квадратних јавних површина, а из Градске управе позивају грађане да са својих парцела уклоне ову алергену биљку.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Амброзија ће бити кошена гдје се утврди да је има, а кошење ће бити поновљено на површинама гдје је то већ једном урађено, како би било спријечено њено цвјетање, навели су из Одјељења за комуналне послове.

Ова акција ће се спроводити док траје цвјетање амброзије, односно до краја септембра. Кошење ће обухватити укупно око 70.000 метара квадратних јавних површина, за шта је у буџету издвојено 20.000 КМ, речено је из Одјељења.

Амброзија је, између осталих, уклањана са јавних површина у насељима Старчевица, Врбања, Дракулић и Кумсале, док су кошене и мање површине на мјестима гдје су рађени прекопи у ужем центру града и у тракама уз саобраћајнице, као и површине гдје су извођени грађевински радови.

Из Одјељења за инспекцијске послове истакли су да Комунална полиција и Пољопривредна инспекција редовно контролишу парцеле и опомињу власнике да су дужни да их одржавају и појашавају да се власницима или корисницима закоровљеног пољопривредног земљишта записником прописују мјере кошења у одређеном року.

Као и прошле, и ове године субјекти контроле су поштовали прописане мјере, те није било издавања прекршајних налога у вези са овим неправилностима, навели су из овог одјељења.

Из Градске управе позивају грађане и да уколико примијете амброзију на јавној површини, да то пријаве на телефон Одјељења комуналне полиције 051/ 306-464, те Одјељењу за инспекцијске послове, уколико је ријеч о присуству амброзије на пољопривредном земљишту, на број 051/244-428.

Извор: СРНА