latinica  ћирилица
14/08/2017 |  09:33 ⇒ 10:56 | Аутор: РТРС

Сеул: Сјеверна Кореја није сасвим овладала ракетном технологијом

Предсједник Јужне Кореје Мун Џае Ин поручио је да "више не смије бити рата" на Корејском полуострву, и позвао Сјеверну Кореју да се не понаша претеће, у тренутку када расту напетости између Пјонгјанга и Вашингтона.

Сјеверна Кореја још није у потпуности овладала ракетном технологијом везаном за поновни улазак ракетног пуњења у атмосферу, а за то ће јој бити потребно најмање годину до двије, изјавио је замјеник јужнокорејског министра одбране Сух Чук-сук.

На Корејском полуострву више не смије бити рата. С каквим год успонима и падовима да се суочавамо, сјевернокорејска нуклеарна ситуација се мора ријешити мирним путем", рекао је Мун Џае Ин отварајући редовни састанак са високим помоћницима и савјетницима, преноси Ројтерс, позивајући се на јужнокорејско председништво.

Замјеник јужнокорејског министра одбране, истовремено, напомиње да Сјеверна Кореја брзо унапређује своју способност израде минијатурне нуклеарне бојеве главе.

"Ни САД ни Јужна Кореја не вјерују да је Сјеверна Кореја у потпуности овладала технологијом поновног уласка ракетног пуњења у атмосферу у смислу инжењеринга везаног за материјал", рекао је Сух у недјељу јужнокорејској телевизији.

Како је навео, Јужна Кореја и САД не сматрају да је Сјеверна Кореја достигла тај технолошки ниво, али је упозорио да се Пјонгјанг ближи том степену технолошке усавршености.

"Не можемо да кажемо када ће тачно достићи и тај ниво, али ће Сјеверној Кореји за то бити потребно још најмање годину до двије", рекао је замјеник јужнокорејског министра одбране.

Према његовим речима, Северна Кореја ће вероватно наставити са провокацијама, укључујући нуклеарне пробе, али он не сматра да постоји велика опасност да Пјонгјанг уђе у прави војни сукоб.

И директор ЦИА Мајк Помпео мишљења је да ће севернокорејски лидер Ким Џонг Ун вероватно наставити да тестира своје оружје, а како је јуче рекао, "не би га изненадила још једна сјевернокорејска ракетна проба".

Забринутост да је Сјеверна Кореја близу остварења свог циља - усавршавања нуклеарног оружа на чијем домету би се нашле САД - довело је до пораста тензија протеклих мјесеци, подсјећа британска агенција.

Извор: Танјуг