X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/08/2017 |  15:38 | Аутор: РТРС

Индекс: Десничар хрватског поријекла заштитно лице марша у Шарлотсвилу

Екстремиста који је постао једно од заштитних лица десничара на маршу у Шарлоствилу је 20-годишњи студент историје и политичких наука из Рина хрватског поријекла, Питер Цвјетановић, пише портал "Индекс".
Питер Цвјетановић (други здесна) међу националистима у Шарлоствилу (Фото: Twitter) -
Питер Цвјетановић (други здесна) међу националистима у Шарлоствилу (Фото: Twitter)

Цвјетановић каже за амeрички КТВН да је био на маршу, јер, како истиче, европска култура има право да буде у Шарлотсвилу, као и свака друга.

У нередима током марша десничара у Шарлоствилу погинуло је троје, а повријеђено 35 особа. Двије особе су погинуле у паду хеликоптера који је пратио протест.

Учесници марша "Ујединимо десницу" противе се плановима власти да уклоне статуу генерала Роберта Лија, команданта снага Конфедерације у америчком грађанском рату и противника укидања ропства.

"Она није савршена, наравно да има недостатака, али вјерујем да би уклањање статуе представљало поступно уклањање бијеле баштине у САД, као и људи који су се борили, бранили и градили своју домовину. Роберт Ли је одличан примјер тога. Није био савршен, али ја подржавам оно за што се залагао", рекао је Цвјетановић.

Међутим, како наводи портал Индекс, фотографије с протеста откривају тог младића као расисту.

"Као бијели националиста, бринем за све људе. Ми сви заслужујемо будућност за нашу дјецу и културу. Бијели националисти не мрзе, ми само желимо да сачувамо оно што имамо", тврди Цвјетановић.

Судећи према његовом Фејсбук профилу очигледно је да Цвјетановић има хрватско поријекло.

Цвјетановић на тој друштвеној мрежи прати неке десничарске групе, али и хрватске каква је на примјер, Croatian World Network.

Извор: РТС