X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/08/2017 |  09:20 | Аутор: РТРС

Недимовић: На српском тржишту нема заражених јаја из Холандије

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је да на српском тржишту није било заражених јаја из Холандије.
Бранислав Недимовић - Фото: ТАНЈУГ
Бранислав НедимовићФото: ТАНЈУГ

Недимовић је рекао за Радио-телевизију Србије да ветеринарска инспекција води евиденцију, да је све под контролом и да је српски простор апсолутно заштићен.

Он је напоменуо да су у јануару и јуну у Србију стигле двије пошиљке из Холандије, те да нису биле јаја него производи који садрже јаја, али не од произвођача чији су производи заражени.

Када је ријеч о суши, Недимовић каже да проблем постоји, посебно када је ријеч о кукурузу и соји, али да ће за српско тржиште и за извоз бити довољно пољопривредних производа.

"До краја августа пратићемо стање да утврдимо колика је штета. Припремамо и сет мера са којима ћемо изаћи кад утврдимо штету", рекао је Недимовић.

Он је напоменуо да суша није екстремна као 2012. године, али да на појединим подручјима има угрожених култура.

Говорећи о хрватском повећању увозних такси, Недимовић је истакао да је Србија морала да реагује на повећање такси на увоз воћа и поврћа.

"Евидентно да је ово била исхитрена реакције Министарства пољопривреде Хрватске. Србија је морала овако да реагује и дали смо све од себе да заштитимо наше интересе и наше повртаре", додао је Недимовић и напоменуо да се све вратило на режим који је важио до 15. јула.

Он је навео да разумије незадовољство хрватских пољопривредника, али да протекционистичке мјере нису дозвољене.

Извор: СРНА