latinica  ћирилица
03/08/2017 |  11:52 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Српска и Србија заједнички обиљежавају 22 године од егзодуса Срба из РСК (ВИДЕО)

Навршавају се 22 године од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине. Дани када је из Хрватске протјерано више од 220 хиљада Срба, а неколико хиљада убијено и нестало, сваке године у српској јавности буде болна сећања на напуштање огњишта, патњу, страдање.
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја" - Фото: РТРС
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја"Фото: РТРС

Манифестацијом "Дани туге и сјећања", Република Српска и Србија заједнички обиљежавају овај дан.

На Ветернику, надомак Новог Сада, сутра ће се окупити државни врх Републике Српске и Србије, представници Српске православне цркве, грађани, као и они који су и сами били жртве "Олује".

Биће служен парастос жртвама "Олује", након чега ће се присутнима обратити предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић.

Предвиђено је да на овом скупу говори и једна особа из избјегличке колоне 1995. године, која је још као дијете напустила свој дом и кренула пут Србије.

"Дани туге и сјећања" биће обиљежени и у Бањалуци, Новом Граду и на Петровачкој цести.

Координатор Документационо-информацуионог центра "Веритас" за Републику Српску Јанко Велимировић рекао је новинарима да се на посљедњој "Веритасовој" евиденцији налазе имена 1.859 погинулих и несталих Срба у тој акцији и послије ње, од чега су 1.209 или 65 одсто цивили, међу којима је три четвртине било старијих од 60 година.

"Међу жртвама се налази 546 или 29 одсто жена, од којих су око четири петине биле старије од 60 година, а од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина 1.604 лица, док се на евиденцији несталих води још 795 лица, гдје су већина цивили", навео је Велимировић.

Он је нагласио да Хрватска још избјегава без ваљаног разлога да изврши ексхумације познатих мјеста укопа.

Велимировић је, говорећи о томе да ће Хрватска "Олују" обиљежавати два дана, међу карактеристичним елементима издвојио иницијативу младих који путем петиције траже да се Хрватска извини Србима за све што им је почињено у "Олуји".

"Та петиција, која још траје, била је организована и прошле године и сада је на њој већи број потписника него претходне године", додао је Велимировић.

Он је навео да ће и ове године Марко Перковић Томпсон са већ познатим репертоаром пјесама о НДХ-а и усташкој идеологији, одржати концерт у оквиру хрватске прославе "Олује", овог пута на Кордуну, у Слуњу, што је оцијенио забрињавајућим, али је додао "да у посљедње вријеме има и критичких тонова на такав репертоар".

"Очекујемо и да током обиљежавања неће доћи до напада на Србе који живе у Хрватској и који ће на свој начин обиљежити оно што им се догодило у тој акцији", рекао је Велимировић.

Он је изразио и незадовољство због одсуства било каквог процесуирања за почињене ратне злочине током и послије "Олује".

"Пракса посљедњих година се понавља, ослобађајућим пресудама хрватским генералима /Готовина, Маркач, Чермак/ пред Хашким трибуналом, Хрватска је охрабрена и врло тешко да ће доћи до неког значајнијег процесуирања за ратне злочине с обзиром на проток времена и на све мањи број свједока, који умиру", навео је Велимировић.

Према "Веритасовом" програму обиљежавања 22 године од страдања Срба у "Олуји", у суботу, 5. августа, у Бањалуци са почетком у 9.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на споменик страдалим Крајишницима на динари на Пердуовом гробљу, а парастос ће бити служен у Храму Христа Спаситеља у 11.00 часова.

Трибина под називом "Дани туге и сјећања" биће одржана у Народном позоришту Републике српске са почетком у 12.00 часова.

У недјељу, 6. августа, у Новом Граду парастос страдалим Србима биће служен у Храму Светих апостола Петра и Павла са почетком у 10.00 часова, у 10.30 часова је прислуживање свијећа на "мосту спаса" и спуштање вијенаца у ријеку Уну.

Истог дана у мјесту Сводна, гдје је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избјеглица из Крајине, биће служен парастос у мјесној Цркви Светог Саве са почетком у 11.30 часова, а у 12.00 часова је предвиђено полагање вијенаца код спомен-крста.

У понедјељак, 7. августа, у мјесту Јањиле, на Петровачкој цести, гдје је, такође, хрватска авијација бомбардовала избјегличке колоне, са почетком у 11.00 часова биће служен парастос и полагање вијенаца на спомен-крст.

Извор: РТРС, СРНА