latinica  ћирилица
28/07/2017 |  20:20 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Модрича: Донаторско вече за лица са посебним потребама

У Модричи је вечерас организовано донаторско вече са којег ће прикупљена средства бити искориштена за набавку дигиталног логопедског сета - "Берингер" апарата за Дневни центар за лица са посебним потребама у овом граду.
Модрича: Донаторско вече за лица са посебним потребама - Фото: СРНА
Модрича: Донаторско вече за лица са посебним потребамаФото: СРНА

Предсједник Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Модрича Слободан Савић, организатора хуманитарне вечери, рекао је да је прикупљено 3.630 КМ.

"Куповином апарата, чија је цијена са обуком за употребу 4.700 КМ, побољшаће се квлитет услуга корисницима Дневног центра, члановима Удружења, али и дјеци која нису чланови Удружења, а имају потешкоће са говором и слухом", рекао је Савић.

Он је истакао да је у Удружењу регистровано 108 чланова доби од седам до 60 година, од којих услуге Центра дневно користи око 20 лица.

Савић је нагласио да ни двије године од покретања Центра није дефинисан његов правни статус, финансирање рада и пружања услуга.

Према Савићевим ријечима, у Дневном центру тренутно ради један дефектолог кога је ангажовао Центар за социјални рад Модрича, а ангажовано је и неколико волонтера међу којима су психолог, логопед и просвјетни радник.

Учесници хуманитарне вечери истакли су да би оваквих акција требало бити и убудуће, те да би сви требало да имају више слуха за ову категорију становништва.

Бранко Деспотовић, представник Рафинерије уља Модрича, једног од најкрупнијих донатора вечери, рекао је да Рафинерија и "Оптима група" подржавају све хуманитарне акције у локалним срединама.

"Радо смо се одазвали овој акцији која је организована с циљем набавке апарата који ће помоћи дјеци са посебним потребама", рекао је Деспотовић.

Предсједник Хуманитарне организације "Срцем за Модричу" Митар Кршић изразио је очекивање да ће до краја хуманитарне акције, која ће бити настављена наредних дана, прикупити довољно средстава за набавку овог апарата, али и других средстава за помоћ радницима Центра, дјеци и њиховим родитељима.

Дневни центар за лица са посебним потребама "Сунце Обервалиса" Модрича отворен је 2015. године.

Изградњу и опремање Центра финансирали су општина Модрича и швајцарска хуманитарна организација "Дјеца нашег свијета" у укупном износу од 542.000 КМ.

Извор: СРНА