latinica  ћирилица
28/07/2017 |  19:10 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Москва спремна да сарађује са Вашингтоном

Русија је спремна да нормализује односе са САД и да сарађује по свим важним глобалним питањима, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров америчком државном секретару Рексу Тилерсону.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Vladimir Pesnya) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Vladimir Pesnya)

Лавров је Тилерсону рекао да је одлука Москве да смањи америчко дипломатско особље у Русији изазвана "великим бројем непријатељских корака Вашингтона", пренио је Ројтерс.

Лавров и Тилерсон договорили су се да одржавају контакт када је ријеч о низу билатералних питања, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Како је раније пренио Интерфакс, САД ће бити присиљене да повуку из Русије стотине дипломата, након "одмазде" Москве за увођење нових санкција Русији.

Амерички Сенат је, наиме, великом већином гласова синоћ одобрио увођење нових санкција Русији, Ирану и Сјеверној Кореји.

Москва је као одговор на санкције предложила америчкој страни да број дипломатског техничког особља из америчке амбасаде у Москви и генералног конзулата смањи тако да буде једнак броју руских дипломата и техничког особља у САД, а, како је пренео Спутњик, то значи да ће се укупан број персонала у америчким дипломатским и конзуларним установама смањити на 455.

Москва је такође забранила америчкој амбасади да користи викендицу у Сребрном бору, као и складишта у Дорожној улици, наводи МИП Русије.

Извор: Танјуг