latinica  ћирилица
28/07/2017 |  19:08 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Влада Српске за седам домова здравља издвојила 150.000 КМ

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас у Љубињу да је Влада Српске издвојила око 150.000 КМ за седам домова здравља, те да ће и даље помагати здравственим установама, које поштују одлуке и правилнике.
Богданић са руководством Дома здравља и Општине Љубиње - Фото: СРНА
Богданић са руководством Дома здравља и Општине ЉубињеФото: СРНА

Након разговора са руководством Дома здравља и Општине Љубиње, Богданић је навео да су средства издвојена за домове здравља у Љубињу, Калиновику, Берковићима, Хан Пијеску, Трнову, Горажду и Оштрој Луци.

Говорећи о стању у Дому здравља у Љубињу Богданић је најавио да ће у наредном периоду тражити рјешење за ову установу, јер је овдје лоша старосна структура осигураника.

Он је додао да је, између осталог, проблем што један од два љекара има приватну праксу и уговор са Фондом здравственог осигурања, што, како је рекао, додатно отежава рад, јер нису сви осигураници 24 часа код њега, него су након послије 15.00 часова упућени на Службу хитне медицинске помоћи.

Наводећи да ће о овом проблему разговарати са директором Фонда, Богданић је рекао да ће министарство наћи рјешење да плати нагомилане дугове за порезе и доприносе, али да од руководилац домова здравља захтијева да плаћају текуће порезе и доприносе.

"Очекујем да ће овај Дом здравља и локална заједница да се консолидују и да уз подршку Владе Републике Српске, која ће бити присутна не само у здравству већ и у осталим областима, превазиђе проблем", нагласио је Богданић.

Коментаришући стање у билећком Дому здравља, гдје је јуче одржан једночасовни штрајк упозорења због неизмирених плата и дуговања за порезе и доприносе, Богданић је истакао да је за такву ситуацију највише крив менаџмент те установе.

"Лоше функционисање Дома здравља у Билећи је и због прекомјерног број запослених, гдје је једна трећина - вишак радника", рекао је Богданић и додао да Фонд здравственог осигурања исплаћује сва средства и том и другим домовима здравља.

Он је истакао да ће и Министарство и Влада Републике Српске учинити све да се стабилизује ситуација у тој здравственој установи и поновио да очекују и од тих установа и локалне заједнице да предузму све потребне мјере и доведу функционисање у одрживо стање.

"Обавеза Владе Републике Српске јесте да обезбиједи здравствену заштиту, али нисмо у могућности да обезбиједимо додатна финансијска средства када менаџмент не поштују одлуке и правилнике", рекао је Богданић и навео да је то случај у Билећи.

Он је нагласио да би то било било некоректно према оним менаџерима и здравственим радницима, који посао раде коректно.

Директор Дома здравља Љубиње Сузана Милутиновић истакла је да и ова као и свака друга мала здравствена установа има проблема наводећи да је један од њих удаљеност од прве болнице око 70 километара, разуђеност мјеста и становништва, па су приморани да здравствену заштиту пружају 24 сата дневно.

"Не можемо да се уклопимо у нормативе, које нам је задао Фонд здравственог осигурања и један смо од ријетких домова здравља који нема вишак запослених, али имамо онолико радника колико нам је неопходно да функционишемо", истакла је Милутиновићева.

Она је додала и да су међу ријеткима, који су сертификовани.

"Спремни смо да штедимо и да учинимо све што је у нашој моћи да ова установа функционише и буде на услузи нашим становницима, али ће нам требати финансијска помоћ како би ријешили претходне дугове за доприносе", рекла је Милутиновићева.

Она је истакла да очекује и промјену уговора на годишњем нивоу финансирања, додајући да се не може кроз неке нормативе и на основу броја становника одређивати средства, јер се троши много више.

Милутиновићева је навела да су исплаћени доприноси за јануар и фебруар, а уз помоћ ресорног Министарства и за март и април, док су плате исплаћене за мај.

Дом здравља Љубиње за доприносе укупно дугује 350.000 КМ са репрограмом и каматом.

Начелник општине Љубиње Дарко Крунић је подсјетио да до прије ступања на ову функцију прије пола године, општина није финансијски помагала Дом здравља.

"Претходни директор никада није дошао на расправу о буџету, нити је упутио захтјев за помоћ. Када сам дошао на мјесто начелника и упознао се о ситуацији у Дому здравља, нисам могао да вјерујем да се неко тако неозбиљно могао односити према установи у којој ради", рекао је Крунић.

Он је истакао да општина ове године због мразева и пожара, који су нанијели велику штету овој локалној заједници, није у могућности да финансијски помогне Дому здравља, али да би убудуће на годишњем нивоу та издвајања могла бити око 40.000 КМ.

Извор: СРНА